Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

30 maart 2022 door Jannes Wiersema

Sneeuwsensatie hangt in de lucht

Vanochtend vroeg is het in het noorden en het uiterste zuiden bewolkt en valt een enkel spatje regen. Daar tussenin zijn nog opklaringen aanwezig en daar kan het afkoelen tot een graad of 2, in het oosten lokaal tot rond het vriespunt. Onder de bewolking is het minder koud.

In de loop van de ochtend trekt vanuit het noorden de bewolking – een zwak koufront – verder over het land. Neerslag valt nauwelijks, maar er kan lokaal een drupje naar beneden komen. Voor het front uit is er ook ruimte voor de zon, en in het zuiden van het land verloopt de ochtend redelijk zonnig. In de loop van de dag raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt, maar op die lokale spat na blijft het op de meeste plaatsen nog droog. Met een iets aantrekkende noord- tot noordoostenwind wordt het voelbaar frisser dan de afgelopen dagen, met van noord naar zuid nog maar 7 tot 11 graden.

Vanavond blijft de bewolking overheersen, en nog steeds kan een enkele drup regen vallen. Vannacht volgt op steeds meer plaatsen neerslag, waarschijnlijk natte sneeuw. De temperaturen dalen daarbij weer tot rond het vriespunt.

Morgen hangt een sneeuwsensatie in de lucht. Koude lucht vanuit het noorden en warmere vanuit het zuiden botsen precies boven onze hoofden op elkaar. Er ontstaat een intens neerslaggebied waarvan een (flink) deel in de vorm van sneeuw, maar in de middag ook als regen kan vallen. Later in de middag en tegen de avond lijkt het overal te gaan sneeuwen en vooral dan kan een sneeuwlaag ontstaan. In de sneeuw liggen de temperaturen net boven nul, in de regen kan het nog een graad of 3 worden. Verder steekt in de loop van de dag een straffe noordoostenwind op die aan zee hard kan worden.

In de nacht naar vrijdag sneeuwt het nog een tijd door bij temperaturen rond het vriespunt.

Vrijdag trekt de sneeuw in de ochtend naar het zuiden weg, maar het blijft nog langere tijd bewolkt. In het noorden breekt later de zon door en kan nog een winterse bui vallen. De noordelijke tot noordoostelijke wind is aan zee eerst nog krachtig tot hard, maar neemt geleidelijk af. Het wordt niet warmer dan 4 tot 7 graden.

Zaterdag schijnt de zon veel, zondag is er meer bewolking aanwezig en valt her en der een beetje regen. Het blijft aan de frisse kant met maxima rond 9 graden en vooral de nachten zijn koud met landinwaarts minima van tot -5 graden.

Na het weekend lijkt het wisselvalliger te worden. De wind is dan naar het westen gedraaid. De temperaturen krabbelen heel langzaam iets op, maar er is dagelijks kans op wat nattigheid. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn