Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

31 maart 2022 door Jannes Wiersema

Guur en nu en dan regen of sneeuw. Vanavond overal sneeuw

Vanochtend vroeg is het bewolkt en op diverse plaatsen valt neerslag. Regen, maar ook natte sneeuw. De temperaturen liggen in sneeuw rond het vriespunt.

Daarmee wordt de toon alvast gezet voor de rest van de dag. De temperaturen stijgen maar mondjesmaat, want het blijft vrijwel overal de hele dag bewolkt en vooral in het noorden en oosten valt af en toe regen of sneeuw. In het westen en zuiden zijn er ook langere droge perioden. Ondertussen staat er een stevige noordoostelijke wind, die aan zee aantrekt van 5 naar 7 Beaufort en zo stijgen de temperaturen op z’n hoogst tot 3 of 4 graden, in het zuidwesten 7 graden. In de avond lijkt het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen te gaan sneeuwen en vooral dan kan een heus sneeuwdek beginnen te ontstaan.

In de nacht naar vrijdag sneeuwt het in het hele land nog altijd door. De wind trekt daarbij nog iets verder aan, en in het Waddengebied kan het tot windkracht 8 komen, in het binnenland tot windkracht 6 met windvlagen tot 70 kilometer per uur, aan zee 85 kilometer per uur. . De temperaturen liggen in het hele land rond het vriespunt.

Morgen houdt het in de ochtend in het noorden op met sneeuwen en trekt het hele neerslaggebied langzaam zuidwaarts. Het blijft wel overwegend bewolkt. In het zuiden houdt de sneeuw nog tot in de loop van de middag aan. In de Limburgse heuvels gaat het mogelijk nog langer door. Al met al kan er op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter sneeuw komen te liggen, op een enkele plek mogelijk nog wat meer.

In het noorden en westen kan later op de dag de zon doorbreken, maar verder blijft het grijs. De noordelijke tot noordoostelijke wind is aan zee eerst nog krachtig tot hard, maar neemt geleidelijk af. Het wordt niet warmer dan 4 tot 6 graden, maar in het zuiden is de temperatuur waarschijnlijk nog enkele graden lager.

Zaterdag trekken de meeste wolken in de loop van de ochtend weg en klaart het overal goed op. Het wordt dan een graad of 8. Zondag is er meer bewolking aanwezig en valt her en der een bui. Ook hier kan nog een winterse bui tussen zitten. Het blijft aan de frisse kant met maxima rond 9 graden en vooral de nacht naar zondag kan flink koud worden, met landinwaarts minima van tot -5 graden.

Na het weekend lijkt het wisselvalliger te worden. Maandag is de wind naar het westen gedraaid en daarmee dient een nieuwe storing zich aan. Eerst valt regen (of wat natte sneeuw) in het noorden, maar geleidelijk breidt dit neerslaggebied zich uit over het hele land en vooral in de avond kan het aardig doorregenen. De zon zien we nauwelijks en het wordt een graad of 8.

De dagen daarna krabbelen de temperaturen heel langzaam iets op, en ook in de nachten is het wat minder koud. Wel is er veel bewolking en is dagelijks kans op wat nattigheid.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn