Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

03 april 2022 door Jannes Wiersema

Zon, wolken en een (winterse)bui.

De dag begint met bijzonder lage temperaturen voor april. Sterker nog, het was op 3 april nog nooit eerder ergens in ons land zo koud als vandaag. Daarbij is het op veel plaatsen helder, al trekken ook wat wolkenvelden over en kan lokaal een winters buitje vallen.

Vanochtend is flink wat ruimte voor de zon, al trekken een paar wolkenvelden over. Lokaal kan wat (winterse) neerslag uit de bewolking vallen, maar veel stelt het niet voor. Na een bijzonder koude start voor begin april loopt de temperatuur al snel weer op tot boven het vriespunt. De west- tot noordwestenwind neemt langzaam in kracht toe en wordt uiteindelijk matig.

Vanmiddag ontstaan meer stapelwolken, maar de zon blijft zo nu en dan wel te zien. Er trekken vanuit het noordwesten ook wat buitjes over, vooral in de eerste helft van de middag soms nog met een winters karakter. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden en daarmee is het fris voor de tijd van het jaar.

Vanavond lossen de meeste stapelwolken op en wordt het tijdelijk even helder. Vannacht raakt het van het noordwesten uit echter weer bewolkt en neemt de west- tot zuidwestenwind duidelijk in kracht toe. Het blijft op de meeste plaatsen nog wel droog. De minima liggen tussen waarden rond het vriespunt in Limburg en 6 graden op de Wadden.

Morgen is het bewolkt, regenachtig en winderig. In de eerste helft van de ochtend gaat het vrijwel overal regenen, soms zelfs stevig. Op veel plekken valt zo’n 10 tot 15 millimeter regen, in het noordoosten mogelijk nog wat meer. In het zuidoosten lijkt het iets minder nat te worden, maar ook daar blijft het zeker niet droog. De zon krijgen we niet te zien en de zuidwestenwind is (vrij) krachtig, aan de kust en op de Wadden zelfs hard tot stormachtig (7 tot 8 Bft). Bovendien kunnen aan zee zware windstoten voorkomen tot zo’n 80 à 90 km/h. De temperatuur komt uit op maximaal 7 graden in Limburg en 11 graden aan de kust.

Dinsdag trekken gedurende de dag buien over het land en de bewolking overheerst. Soms weet de zon echter een gaatje te vinden en er zijn ook genoeg droge momenten. De west- tot noordwestenwind neemt iets in kracht af en de temperatuur loopt op naar 9 tot 12 graden.

Woensdag overheerst opnieuw de bewolking met zo nu en dan een gaatje voor de zon. In de ochtend vallen al een paar (lichte) buien, in de middag gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Het waait stevig uit het zuidwesten bij temperaturen van 10 tot 12 graden.

Voor de dagen daarna is de verwachting nog wat onzeker, maar waarschijnlijk blijft het overwegend bewolkt en (sterk) wisselvallig. Vanuit het noorden probeert bovendien koudere lucht ons land te bereiken en daardoor is er op donderdag en vrijdag een kleine kans op wat natte sneeuw. De temperaturen blijven aan de lage kant voor de tijd van het jaar. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn