Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

06 april 2022 door Jannes Wiersema

Nat en onstuimig

In het zuidoosten van het land is er vanochtend mogelijk nog een gaatje voor de zon, maar al snel trekt het ook daar dicht met bewolking. Vanuit het noordwesten gaat het op steeds meer plaatsen regenen, vooral vanmiddag kan het stevig doorregenen en kan er 5 tot 10 millimeter vallen. Lokaal kan er dan ook een klap onweer bij de buien voorkomen. De meeste regen lijkt in het noorden en midden van het land te vallen.

Aan het einde van de middag wordt het vanuit het westen weer droger, met daar mogelijk nog net een gaatje voor de zon. De temperatuur ligt tussen 10 en 12 graden en de zuidwestenwind is matig tot krachtig in het binnenland en hard tot mogelijk even stormachtig aan de kust, windkracht 4 tot 8.

Vanavond klaart het vanuit het zuidwesten geleidelijk wat op en wordt het tijdelijk droger, maar in de nacht gaat het vooral in het zuiden en middan van het land vanuit het zuidwesten opnieuw regenen. De wind staat door en het koelt af tot 7 graden,

Morgen lijkt ook een onstuimige dag te worden met een westenwind windkracht 6 in het binnenland en mogelijk stormachtig aan de kust. Ook kunnen in de kustprovincies zware windstoten voorkomen. Er trekken buien over het noorden van het land, lokaal met hagel en een klap onweer, maar tussendoor is er daar ook ruimte voor de zon. In het midden en zuiden regent het langdurig en daar kunen de regenhoeveelheden plaatselijk tot in de buurt van 30 millimeter oplopen. Met temperaturen tussen 8 en 11 graden is het ook koud.

Vrijdag trekt een lagedrukgebied over Frankrijk. In ons land is er veel bewolking en vooral in het zuiden van Limburg valt regen. Verder naar het noorden is het droger en is de kans op zon groter. De wind neemt flink af en is nauwelijks nog aanwezig. Met 8 tot 10 graden blijft het koud voor april.

In het weekend knapt het langzaam op. De wind houdt zich vrij rustig, maar waait wel uit de koude noordwestthoek. Daardoor kunnen zaterdag winterse buien ons land bereiken met hagel en natte sneeuw. De temperatuur komt dan niet hoger uit dan 8 tot 10 graden. Ook zondag is nog kans op een buitje, maar is het wel een stuk zonniger en kan het maximaal 10 tot 14 graden worden. In de nacht vriest het op grote schaal licht.

Na het weekend draait de wind naar het zuidoosten en wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd. De koude nachten raken we geleidelijk kwijt en overdag schiet het kwik, zonder dat het daarbij stralend zonnig lenteweer wordt, richting de 20 graden.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn