Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

07 april 2022 door Jannes Wiersema

Veel regen, veel wind

Vandaag wordt een onstuimige en natte dag. In de vroege ochtend arriveert een pittige regenzone, waardoor het vooral in het midden en zuiden even flink kan plenzen. De neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot zo’n 20 millimeter. Over het noorden van het land trekken voornamelijk losse buien, die ’s middags ook hagel of natte sneeuw mee kunnen brengen. Tussendoor is er af en toe nog wat ruimte voor de zon. Daarbij waait er een stevige (zuid)westenwind, windkracht 5 a 6 in het binnenland en mogelijk stormachtig aan de kust. Ook kunnen er zware windstoten voorkomen. Met temperaturen tussen 9 en 12 graden is het koud voor de tijd van het jaar.

Vanavond valt nog steeds een enkele bui, maar de activiteit neemt af. In de loop van de nacht neemt ook de wind af. Hier en daar komt een opklaring voor en het kwik zakt tot een graad of 4.

Morgen trekt een lagedrukgebied over Frankrijk, maar volgens de laatste berekeningen lijkt de ermee samenhangende regen grotendeels buiten Nederland te blijven. Alleen het zuiden van Limburg kan er nog even mee te maken krijgen. Daar hangt de meeste bewolking en valt dus af en toe regen. In de rest van het land komt de zon er vaker door en is er slechts een enkele bui, mogelijk met hagel. De wind neemt flink af en is nauwelijks nog aanwezig. Met 8 tot 10 graden blijft het koud voor april.

In de loop van het weekend knapt het wat op. De wind houdt zich relatief rustig, maar waait wel uit de koude noordwesthoek. Daardoor kunnen zaterdag winterse buien ons land bereiken met hagel en natte sneeuw. De temperatuur komt dan niet hoger uit dan 8 tot 10 graden. Zondag is het overwegend droog, met wat ruimte voor de zon. Het kan maximaal 10 tot 14 graden worden. In de nacht vriest het op grote schaal licht.

Na het weekend draait de wind naar het zuidoosten en wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd. De koude nachten raken we geleidelijk kwijt en op maandag en dinsdag schiet het kwik richting de 20 graden. Daarbij is er aardig wat ruimte voor de zon, al trekken nu en dan ook wolkenvelden langs.

De dagen daarna komen we een paar graden lager uit, maar het blijft behoorlijk fraai lenteweer.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn