Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

09 april 2022 door Jannes Wiersema

Fris lenteweer met zon en buien.

Vanochtend is het fris en er vallen al diverse buien. Sommige buien gaan gepaard met hagel of een vlok smeltende sneeuw. Tussendoor is zijn er mooie opklaringen en laat de zon zich goed zien. Vooral in het zuidwesten is het zonnig en zo goed als droog. Er waait een frisse noordwestenwind die aan zee soms hard is, windkracht 7. Bij buien is daar kans op zware windstoten van circa 75 km/u.

De meeste buien trekken vanmiddag over het land. In de kustgebieden waait het krachtig met een windkracht 6 en bij buien kunnen flinke windvlagen voorkomen, ook landinwaarts. Het is niet warmer dan 8 tot 10 graden. Lokaal komt Zeeuws-Vlaanderen op 11 graden uit.

Vanavond verdwijnen de meeste buien en vannacht zou lokaal nog een winters buitje over het noordoosten kunnen trekken. De wind neemt snel af en een hogedrukgebied komt boven ons land te liggen. Daardoor kan mist ontstaan en koelt het snel af tot rond het vriespunt. Op de koudste plekken is het -2 graden, terwijl het in een smalle kuststrook niet verder afkoelt dan tot 4 graden.

Morgenvroeg is het nog koud, maar de zon schijnt wel meteen. In de loop van de dag ontstaan ook stapelwolken die kunnen samenklonteren. Een enkele daarvan kan ook tot een lokale bui uitgroeien, zeker in de noordelijke helft van het land. De wind, die het rustig aandoet, draait naar het westen en vanaf dat moment stroomt iets zachtere lucht onze omgeving in. Het wordt 9 tot 13 graden.

Maandag komen we in een zuidelijke stroming terecht en dat gaan we merken aan de temperatuur. De dag begint nog koud met regionaal lichte vorst. In de ochtend stijgt het kwik razendsnel. Het wordt in de middag op veel plaatsen een graad of 15 en in het zuiden kan de 17 graden worden bereikt. In het uiterste noorden blijft het wat frisser met 10-13 graden. De wind draait naar het zuidoosten en is meest matig van kracht. Daarbij wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en blijft het overal droog.

Dinsdag gaat de temperatuur verder omhoog en wordt het op de meeste plaatsen tussen 20 en 22 graden. Het lijkt daarmee zelfs de eerste officiële warme dag van 2022 te worden. Daarvoor moet het ook in De Bilt tenminste 20 graden worden. Dit lijkt niet te lukken aan de Zeeuwse wateren en in het noordwesten van het land. Op de Wadden blijft het kwik steken op 15 graden. Het is aangenaam lenteweer met een meest matige zuidoostenwind en een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het blijft tot de avond droog.

Vanaf woensdag bereiken soms zwakke storingen ons land, waardoor de kans op regen iets groter is. Vooral op woensdag en vrijdag. Maar grote hoeveelheden worden niet verwacht en de zon laat zich ook nog af en toe zien. Het is groeizaam weer met relatief hoge temperaturen. De nachtvorst verdwijnt, de minima komen niet lager uit dan 5-10 graden. Overdag is het aangenaam met 15 tot 20 graden. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn