Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

11 april 2022 door Jannes Wiersema

Temperatuur gaat omhoog

Het is overwegend helder, maar wel kunnen wat hoge sluierwolken overtrekken. Met een zwakke en variabele wind kan het opnieuw flink afkoelen. Landinwaarts gaat het op grote schaal licht vriezen, tot -2 of -3 graden. In de kustgebieden blijft het een paar graden boven nul.

Vanochtend begint de dag weer fris met in het binnenland lokaal nog even vorst. De temperatuur loopt onder invloed van de zon en in echter snel op. Er komt vrij veel hoge bewolking voor, maar daar schijnt de zon prima doorheen. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

Vanmiddag is het door de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten een stuk warmer dan de afgelopen dagen. De temperatuur loopt op de meeste plekken op naar 14-15 graden, in het zuiden wordt het 16 tot lokaal 17 graden. In het noorden wordt het maximaal 13-14 graden, op de Wadden is het met een graad of 11 nog wat koeler. Aan het weerbeeld veranderd weinig: er is vrij veel zon die soms wat versluierd raakt door de hoge bewolking. De oost tot zuidoostelijke wind trekt aan tot matig.

Vanavond gaat de wind weer liggen en koelt het rap af. In de nacht naar dinsdag koelt het nog wat verder af, maar het gaat niet meer vriezen. De temperatuur daalt tot 3 graden in het noordoosten, in het zuidwesten blijft het kwik steken op een graad of 8.

Morgen gaat de temperatuur verder omhoog en wordt het op de meeste plaatsen tussen 19 en 22 graden. Als het ook in De Bilt tenminste 20 graden wordt is sprake van de eerste officiële warme dag van 2022. De hoogste temperaturen zijn voor het binnenland en specifiek het zuidoosten van het land. Op de Wadden blijft het kwik duidelijk achter door het nog koude zeewater, met daar maximaal zo’n 12-14 graden. Wederom wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Later in de middag en avond is een kleine kans op een bui, vooral in de kustprovincies.

Voor woensdag is de verwachting nog wat onzeker, maar het lijkt erop dat we in het land met een tweedeling te maken gaan krijgen. Het zuidoosten van het land zit namelijk in de warme lucht, terwijl in het westen koudere lucht probeert binnen te dringen.

Hierdoor wordt de atmosfeer wat minder stabiel en neemt de kans op bewolking en een (onweers)bui toe. De ochtend lijkt nog overwegend droog te worden blijven, maar zeker in de middag en avond trekken (onweers)buien van (zuid)west naar (noord)oost over het land. De maximumtemperatuur loopt daarbij dan uiteen van een graad of 14 langs de westkust tot lokaal 23 graden in het zuidoosten

Vanaf donderdag wordt het weer wat rustiger en komt de zon er weer steeds vaker bij. De temperatuur daalt iets en komt met 13-17 graden uit op waarden rond de normaal voor de tijd van het jaar. Daarmee is het dus vrij mooi lenteweer met overwegend droge condities. Ook voor het Paasweekend blijft de verwachting er goed uit zien. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn