Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

14 april 2022 door Jannes Wiersema

Prima lentedag

Het is op veel plaatsen mooi opgeklaard, en in die opklaringen is in het oosten, midden en zuiden mist ontstaan. Er koud is het niet, de minima liggen vanochtend vroeg tussen 6 en 10 graden.

De ochtend start vandaag dus hier en daar met ochtendgrijs. Dit trekt redelijk snel op, waarna de zon goed doorbreekt. Landinwaarts wordt de zonneschijn al snel afgewisseld met een paar stapelwolken. Aan zee blijft het vanmiddag vrij zonnig, terwijl landinwaarts flink wat stapelwolken ontstaan. Een enkele daarvan kan uitgroeien tot een buitje. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind en het wordt 12 graden op de Wadden, 18 graden in het midden van het land en nog 20 graden in het zuidoosten.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar vanuit het noorden drijven ook wolkenvelden binnen. Tijdens de opklaringen koelt het in het binnenland op de koudste plaatsen tot ongeveer 3 graden af, maar onder de wolken wort het weer iets warmer.

Morgen is een rustige dag, met in de ochtend ook weer wat mist, nevel en dus die laaghangende bewolking. Deze keer lijkt het wat langer te duren voor de grijzigheid is verdwenen, maar uiteindelijk komt in de middag opnieuw de zon er goed door. De wind is zwak tot matig, draait naar het noordoosten, en daarmee stroomt iets koelere lucht onze omgeving in. Het wordt dan nog maar 10 graden op Terschelling, 15 graden in Utrecht en 17 graden in de meest zuidelijke regio’s.

Het paasweekend ziet er fraai uit. Door een hogedrukgebied boven Denemarken worden storingen op afstand gehouden en voert een oostenwind droge lucht aan. Er is op beide dagen geregeld ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook wat vriendelijke stapelwolken en soms trekt er wat sluierbewolking over het land.

Vooral maandag, Tweede Paasdag, kan daar tijdelijk ook wat dikkere bewolking bijkomen en is er laat op de dag in het westen ook kans op een bui. De rest van het weekend lijkt het volgens de huidige berekeningen droog te blijven. De maxima variëren tussen 14 graden op de Wadden en 20 graden in het zuiden, alleen zaterdag is het enkele graden koeler.. In de nachten kan het kwik tijdens opklaringen in het binnenland plaatselijk in de buurt van het vriespunt komen.

De dagen daarna lijkt het iets wisselvalliger te worden, maar de temperaturen blijven vrij aangenaam met elke dag een graad of 15 a 16. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn