Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

15 april 2022 door Jannes Wiersema

Grijze start, later zon

Een hogedrukzone schuift over onze omgeving richting Scandinavië. Een uitloper daarvan ligt vandaag boven ons land en tijdens het paasweekend schuift het hele hogedrukgebied iets naar het zuiden. De kern komt boven Denemarken te liggen en houdt storingen bij ons uit de buurt. Het is dan ook vrij rustig voorjaarsweer, met niet veel wind en geregeld zon.

Vanochtend beginnen we op veel plaatsen eerst grijs. In het zuiden komt mist en nevel voor en in de rest van het land hangt vooral wat lage bewolking. De mist in het zuiden trekt als eerste weg en daar begint het dan ook al snel op te klaren. Die opklaringen breiden zich in de loop van de dag steeds verder uit over de rest van het land, waar de wolkenvelden geleidelijk overgaan in vriendelijke stapelwolken.

Vanmiddag is het uiteindelijk overal vrij zonnig, met af en toe wat dunne sluierwolken en vooral in het binnenland ook nog wat stapelwolken. Met een zwakke tot matige noordoostenwind stijgt de temperatuur vanmiddag naar 10 graden in het Waddengebied, 16 graden in het midden van het land en tot 18 graden in het zuiden.

Vanavond lossen de stapelwolken op en wordt het vrij helder. Vannacht trekken er vanuit het noordoosten weer wat wolkenvelden het land in, maar dit stelt weinig voor en het blijft ook droog. De wind draait naar het oosten, 1 tot 2 Beaufort, en het koelt af naar 4 tot 7 graden.

Het lange paasweekend ziet er vervolgens fraai uit. De veelal zwakke tot aan de kust soms net matige oostenwind voert droge lucht aan en er is dan ook flink wat ruimte voor de zon.

Morgen verdwijnen de wolkenvelden uit de nacht alweer snel, waarna de zon uitbundig gaat schijnen. In de zuidwestelijke helft van het land ontstaan ’s middags ook wat stapelwolken, maar het blijft droog en het wordt 14 tot 18 graden.

In de nacht naar zondag is het vrij helder en met weinig wind daalt de temperatuur dan in het binnenland weer tot dichtbij het vriespunt. Aan de kust is het iets minder koud.

Zondag, Eerste Paasdag, en ook maandag, Tweede Paasdag, schijnt de zon de hele dag veel. Af en toe trekken er wat velden met dunne sluierbewolking over het land en her en der ontstaat een stapelwolk. Het blijft op beide dagen droog en met een zwakke tot matige oostelijke wind warmt het zowel zondag als maandag op naar 14 graden langs de noordkust, tot 17 graden in het midden van het land en tot lokaal 20 graden in het zuiden.

De dagen daarna blijft het vrij rustig voorjaarsweer, met geregeld zon en gemiddeld een graad of 15 a 16. Vooral later op woensdag en in de nacht naar donderdag kan in het noorden lokaal een beetje regen vallen, verder is het zo goed als droog.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn