Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

16 april 2022 door Jannes Wiersema

Zonnig paasweekend

Vanochtend is het fris en hebben we vooral in het noorden en oosten nog te maken met bewolking. De temperatuur stijgt snel en de bewolking verdwijnt. Vanmiddag verloopt zonovergoten en met 13 tot 18 graden is het aangenaam lenteweer. Tijdens Pasen is het zonnig en vrij warm met 15 tot 20 graden. De nachten zijn wel fris met lokaal minima dicht bij het vriespunt.

Vanochtend schijnt op de meeste plaatsen al snel de zon, maar vooral in het noorden en deels oosten van het land begint de dag met wolkenvelden. Deze lossen snel op, eind van de ochtend is het overal zonnig. Dit komt door een (noord)oostenwind die droge lucht aanvoert. Het is in de vroege ochtend nog koud met lokaal nachtvorst. De temperatuur loopt snel op richting 15 graden.

Vanmiddag is het zonovergoten met soms wat hoge sluierbewolking, maar daar schijnt de zon doorheen. Ook kan een enkele stapelwolk ontstaan. De oostenwind is matig, windkracht 3 tot 4 en voert droge lucht aan. De maxima liggen tussen 13 graden langs de noordkust, 16 graden in het midden van het land en 18 graden in Zeeuws-Vlaanderen. In de zon uit de wind is het zeer aangenaam.

Vanavond is het helder en valt de wind weg. Zolang het avondzonnetje nog schijnt is het aangenaam, maar daarna koelt het als een baksteen af. De minima kunnen landinwaarts lokaal dicht bij het vriespunt uitkomen. Op veel plekken wordt het een graad of 2 en alleen pal aan zee is het minder koud met 4 tot 7 graden. Wie een festival bezoekt kan dus beter een warme trui meenemen.

Morgen, Eerste Paasdag, schijnt de zon de hele dag volop. Bij een matige zuidoostenwind, windkracht 3 tot 4, wordt het aangenaam warm met 15 graden op de Waddeneilanden, 17 graden in het midden van het land en 19 graden in Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Ook op de westelijke stranden is het aangenaam met 18 graden.

Maandag, Tweede Paasdag, blijft het schitterend weer met veel zon en hooguit wat dunne sluierbewolking. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. Omdat het iets rustiger is kan op de stranden een zeewindje opsteken. De maxima lopen uiteen van 15 graden op de Wadden tot 20 graden in Brabant. Aan zee is het een graad of 19, maar in de namiddag zakt het kwik tot een graad of 15.

De dagen daarna blijft het rustig lenteweer. Er komt wel wat meer bewolking voor, maar op een lokaal buitje na blijft het de hele week droog. Omdat de wind uit de oosthoek blijft waaien is de aangevoerde lucht nog steeds vrij warm. Het is de hele week van noord naar zuid 13-19 graden. (weer.nl)

 

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn