Sunday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Droog met wolken en zon.

09 maart 2015 door Jannes Wiersema

30Een langgerekte gordel van hogedruk ligt ten zuiden van ons land. Op de noordflank dringen oceaanstoringen Scandinavië binnen en schampen in verzwakte vorm van tijd tot tijd aan ons land. De tweede helft van de week verplaatst een volgende hogedrukimpuls zich vanaf de oceaan in de richting van de Baltische staten. Er stelt zich een zuidoostelijke stroming in. In het bovenluchtpatroon zien we dan hoogtelaagjes boven het Europese continent, met name over Frankrijk en de Kanaalzone,

Het front van afgelopen nacht trekt langzaam verder zuidoostwaarts en neemt in betekenis verder af, waarna het vanochtend min of meer tot stilstand komt boven de Ardennen. Eerder genoemde rug trekt in de (vroege) ochtend over ons land oostwaarts. Na passage wordt de stroming in ons aandachtsgebied zuid tot zuidwest en komt er een volgend  frontaal systeem naderbij. Het warmtefront bereikt vanavond laat het westen van ons land en wordt vrij snel gevolgd door een koufront dat gedurende de nacht naar dinsdag passeert. Achter dit koufront trekt er dinsdag overdag een hogedrukgebied richting zuidelijke Noordzee.

Met name in het zuiden en oosten overheerst de bewolking, elders schijnt vanochtend de zon flink. Lokaal kan er de eerste ochtenduren een mistbank voorkomen. Vanmiddag is er in het gehele land een afwisseling van wolken en wat zon. Het blijft vandaag droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind is nu nog noordelijk, maar wordt vanochtend geleidelijk zuidelijk en is zwak of matig.

Vannacht overheerst de bewolking en valt er plaatselijk wat regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De wind is zwak tot matig, aan de noordwestkust (vrij) krachtig en draait van zuid naar west.

Dinsdag overdag trekt de bewolking naar het zuidoosten weg en breekt geleidelijk de zon op meer plaatsen door. Het blijft droog, de middagtemperatuur ligt tussen 8 graden vlak aan zee en 13 graden in het zuiden van het land. De zwakke tot matige wind is noordwestelijk.

Vooruitzichten

Droog voorjaarsweer met geregeld zon. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden, maar daalt iets richting het weekeinde. ’s Nachts is het nog aan de frisse kant. 

Di Wo Do Vr Za Zo
Zonneschijn (%) 40 70 70 60 30 50
Neerslagkans (%) 20 10 10 20 20 10
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/1 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 7 -2/0 0/2 0/2 -1/2 -1/2
Middagtemperatuur (°C) 11 9/10 9/11 8/10 6/10 6/8
Windrichting NW O ZO ZO NO O
Windkracht (bft) 3 2 3 3 3 3

 

 

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn