Sunday 29 January
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en winterse buien. Vooral donderdag onstuimig.

17 januari 2018 door Jannes Wiersema

Er verandert de eerste tijd weinig aan het buiige weertype: het is wisselend bewolkt en er komen buien voor, vaak met korrelhagel en soms onweer. Ook (natte) sneeuw is mogelijk, vooral landinwaarts en de maxima komen uit op ongeveer 5°C. Later op de dag neemt de buiigheid af. De wind komt uit richtingen tussen west en zuidwest en wordt boven land vrij krachtig, in de kustprovincies hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Bij buien is er met name in de westelijke kustprovincies kans op zware windstoten van 80 tot lokaal 90 km/uur.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Komende nacht breidt een neerslaggebied zich noordoostwaarts over het hele land uit. In het zuidwesten valt de neerslag als regen, maar verder naar het noordoosten toe is er in de nanacht in toenemende mate sprake van (natte) sneeuw. De temperatuur ligt aanvankelijk enkele graden boven nul, maar in (natte) sneeuw kan de temperatuur tot dicht bij het vriespunt dalen. De wind draait naar zuidelijke richtingen en neemt aanvankelijk af naar matig tot vrij krachtig. In het zuidwesten en zuiden draait de wind later in de nacht naar west tot zuidwest en neemt daar dan fors toe naar krachtig, aan zee naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft, met zware windstoten van 80-90 km/uur, in het zuidwestelijk kustgebied 90-100 km/uur.

Donderdagochtend valt er in er in het noorden en oosten (natte) sneeuw en mogelijk kan daar een tijdelijk sneeuwdek ontstaan. Elders komen dan enkele buien voor. In de middag wordt het tijdelijk overal droger en breekt de zon af en toe door. In de avond volgen van het westen uit nieuwe buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden. De wind draait naar west en neemt boven land toe naar krachtig, mogelijk hard. Aan zee wordt de wind stormachtig, 8 Bft. Langs de westkust komt mogelijk een westerstorm te staan, 9 Bft. Er komen in de loop van de ochtend in vrijwel het hele land zware windstoten voor van 80-100 km/uur, in het westelijk kustgebied mogelijk zeer zware windstoten, 100-120 km/uur. In de loop van de middag neemt de west- tot noordwestenwind af, boven land naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Vooruitzichten

Donderdag onstuimig. Vanaf vrijdag rustig weer met veel bewolking en kans op een winterse bui. Na het weekeinde afnemende neerslagkans. Maxima rond de langjaargemiddelde waarden (5°C), minima rond het vriespunt. Na zondag iets hogere middagtemperaturen.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 24 januari tot en met woensdag 31 januari

Kans van ongeveer 70% op het aanhouden van het droge weertype met zowel maxima als minima iets boven de langjaargemiddelde waarden en ongeveer 30 % kans op een droog weertype met temperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

 1 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn