Monday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en enkele onweersbuien.

22 juli 2016 door Jannes Wiersema

37Een hoogterug boven Duitsland beweegt langzaam iets verder oostwaarts. Vanuit het westen nadert een hoogtetrog waarvan op zaterdag een apart hoogtelaag afsnoert boven Frankrijk. Het aandachtsgebied bevindt zich in een gradient arme omgeving. Boven het Europese vasteland zwerven wat “oude”frontrestanten rond, welke in de kaarten geanalyseerd zijn als rode lijnen. Verder bevinden we ons in warme vrij vochtige lucht en ook de komende dagen komt daar weinig verandering in. Het weinig actieve koufront blijft voorlopig ten westen van ons land en de opbouw van een zwak hogedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee verzwakt de activiteit nog meer. Naast buien getriggerd door dagelijkse gang, komen op de westflank van de hoogterug ook enkele kortgolvige hoogtetrogjes voor, waardoor de convectie ook getriggerd wordt, af en toe voldoende om fikse buien te laten ontwikkelen.

De modellen laten boven beschreven scenario zien, weliswaar met tijd en positie verschillen, dus over het algemeen indicatief. Vooralsnog voldoen de actuele buien, maar ook de dagelijkse gang buien vanmiddag, niet aan de criteria voor een waarschuwing. Hoewel er met name vanmiddag wel een kleine kans is op hagel. Kansschatting zit rond de 30%.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Vanuit het zuiden trekken onweersbuien het land in. De minimumtemperatuur ligt tussen 17 en 20 graden. De wind is meest west tot noordwest en zwak tot matig.

Overdag is er van tijd tot tijd zon en in het oosten komen ’s middags weer enkele buien tot ontwikkeling. Opnieuw is daarbij een kans op onweer, hagel en lokaal veel regen. De maxima lopen uiteen van 20 graden op de Wadden tot 28 graden in het oosten van het land. De noord- tot noordwestenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

In de nacht naar zaterdag is er veel bewolking. Het koelt af naar ongeveer 18 graden. De noordelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Zaterdag overdag begint zwaar bewolkt. Af en toe valt er wat regen, in het zuidoosten mogelijk een bui. In de loop van de middag breekt op steeds meer plaatsen de bewolking en wordt het droog. De maxima lopen uiteen van 21 graden op de Wadden tot lokaal 27 graden in het oosten. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Het sturende hoogtelaag, ten noordwesten van de Britse Eilanden lijkt vrijwel stationair en wordt af en toe van het westen uit versterkt door een nieuw hoogtelaag. Het betekent dat ons land meestentijds te maken krijgt met een meanderend west zuidwestelijke stromingspatroon, dit betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen, maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van anti-cyclonaliteit (uitlopers van het Azorenhoog).

Vooruitzichten

Vrij rustig zomerweer. Af en toe zon en vrijwel iedere dag kans op een (onweers)bui. De middagtemperaturen boven de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 29 juli tot en met vrijdag 05 augustus

Kans van ca. 70% op voortzetting van een licht wisselvallige weertype met maxima rond of iets onder de langjarig gemiddelde waarden.

De spreiding in de temperatuurpluim is tot en met het volgende weekeinde vrij klein. Daarna wordt de variatie iets groter. Over de gehele range zien we regelmatig een (buiig) neerslag signa

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn