Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

19 april 2023 door Jannes Wiersema

Stralende lentedag.

 

 

Vanochtend trekken nog wat velden met dunne bewolking over het midden en zuiden van het land, maar deze schuiven al snel richting België weg. Daarna breekt ook daar de zon volop door, net als in de rest van het land.

Ook vanmiddag is het stralend weer, met slechts hier en daar een stapelwolk. Het is overal droog en de temperatuur stijgt tot 11 graden op de Wadden, tot 12 a 13 graden aan de kust en tot maximaal 16 graden in het binnenland. Wel staat er de hele dag een stevige noordoostenwind, 4 tot 6 Beaufort, die het voor het gevoel iets frisser maakt.

Vanavond blijft het nog helder, maar vannacht trekken vanuit het oosten geleidelijk wolkenvelden het land in. Aan de kust blijft het stevig waaien en daar wordt het niet kouder dan een graad of 6, landinwaarts staat minder wind en koelt het af naar 2 tot 4 graden.

Morgen is er in de ochtend in het westen eerst nog wat ruimte voor de zon, in het oosten hangt al bewolking en valt soms al een bui. In de loop van de ochtend schuiven de bewolking en buien ook steeds verder naar het westen en dan wordt het overal af en toe nat.

‘s Middags trekt de regen het land weer uit, maar volgt nog een aantal losse buien en daar kan een felle buien tussen zitten met hagel. Tussen de buien door is er soms een gaatje voor de zon. Met nog steeds een gure en stevige noordoostenwind, 3 tot 6 Beaufort, wordt het dan nog maar 10 tot 13 graden en dat is vrij laag voor deze tijd van het jaar.

Ook vrijdag trekken buien over (delen van) het land, met tussendoor ook wat ruimte voor de zon. De wind neemt iets af en draait naar het oosten. Vooral in het uiterste noordoosten van het land stroomt dan al veel zachtere lucht binnen en daar kan het dan 18 graden worden. In de rest van het land wordt het 13 tot 17 graden. In de avond kunnen de buien nog iets verder activeren en kan het lokaal ook hagelen of onweren.

Zaterdag lijkt de warmste dag van de week te gaan worden, met dan op enkele plekken toch die 20 graden. Een zuidelijke wind voert die warmere lucht bij ons aan. De zon laat zich vooral in de ochtend af en toe goed zien, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. In de loop van de dag valt ook een aantal buien.

Zondag draait de wind naar het zuidwesten en komen de temperaturen weer iets lager uit, tussen 12 en 15 graden. Er trekken ook dan wolkenvelden over het land met af en toe een bui, mogelijk met onweer, en tussendoor soms wat zonneschijn.

Na het weekend lijken we te maken gaan krijgen met een noordwestelijke stroming. Dat betekent dat het warmere weer niet doorzet, maar we een overgang krijgen naar wisselvallig en koud lenteweer.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn