Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

Weerpraatje

Bewolkt en wat buien.

Vandaag trekt een storing van noordwest naar zuidoost over het land. In de ochtend schijnt met name in Zuid-Limburg nog even de zon. In de rest van het land is het overwegend bewolkt en in het noordwesten valt regen. In de loop van de ochtend gaat het ook in het westen en zuidwesten regenen en in de middag trekt de regen naar het binnenland. Langs de oostgrens gaat het pas later in de middag regenen, terwijl het dan in de kustprovincies alweer droog wordt met brede opklaringen. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 3 tot 6. In de middag draait de wind naar het noordwesten en neemt deze in kracht af. Het wordt 19 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuidoosten.

Vanavond trekt de regen naar het zuidoosten weg. Het klaart breed op en de wind neemt af. Daardoor kan het ook goed afkoelen met minima van 8 graden in het noordoosten tot 15 graden aan zee. Op veel plekken ontstaat mist.

Morgen krijgen we opnieuw te maken met een hogedrukgebied. Het is heel rustig weer. Het kan even duren voordat het ochtendgrijs is verdwenen, daarna breekt de zon door. Helemaal zonnig wordt het niet en zeer lokaal valt een drupje regen. Er waait slechts een zwakke tot hoogstens matige zuidwestenwind. Met 18 tot 20 graden is het iets frisser dan voorgaande dagen.

Zondag trekt een storing richting ons land, maar volgens de huidige berekeningen lijkt de storing nét ten noorden van Nederland boven de Noordzee te blijven, waardoor het op de meeste plaatsen droog blijft. De Wadden zijn gevoelig voor wat regen en bewolking. De temperatuur ligt daar het laagst met 20 graden. In het midden van het land blijft het droog en wordt het 21 tot 23 graden. In het zuiden is er flink wat ruimte voor de zon, blijft het droog en kan het zelfs 24 graden worden. De zuidwestenwind trekt daarbij wel wat aan.

Maandag is de verwachting nog onzeker. Als de storing boven de Noordzee blijft liggen, zou het wel eens droog kunnen blijven. Met wat zonneschijn kan de temperatuur dan oplopen naar 20 tot 24 graden. Als de storing ons land overdag al wel bereikt is het wat koeler en neemt in de loop van de dag de kans op regen toe.

Vanaf dinsdag wordt het frisser met maxima tussen 18 en 20 graden. Daarmee is het echter nog steeds aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Ook de nachten koelen beter af met minima onder 10 graden. Dinsdag zou wel eens onstuimig kunnen verlopen met veel wind en buien. Daarna is het zo goed als droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Het lijkt erop dat het in het weekend daarop weer warmer wordt…(weer.nl)