Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

05 mei 2023 door Jannes Wiersema

Onweersbuien op Bevrijdingsdag!

 

 

Lagedrukgebieden nemen het weer over. Dit betekent dat er stevige buien vallen op Bevrijdingsdag, met onweer, maar er zijn ook plekken waar het mee  valt.

 

VandaagBevrijdingsdag, begint de dag in het noorden en noordoosten nog met enkele stevige buien. Daarbij kan ook een klap onweer voorkomen. Deze buien verlaten ons land in de loop van de ochtend via Groningen. Hier achteraan is het tijdelijk droog met zonnige perioden. De temperatuur loopt snel op en de lucht is erg vochtig.

Ondertussen neemt de bewolking vanuit Zeeland toe en schuiven vanuit die hoek nieuwe buien het land binnen. Aan de kust stellen deze buien nog niet veel voor. Er zijn ook veel plekken in het noordoosten en aan de kust die het droog lijken te houden. Echter, dieper landinwaarts activeert de boel.

Dit resulteert in stevige plensbuien in de middag en avond. Voor de festivalbezoekers in de bevrijdingssteden dieper in het land is het daarom raadzaam om bijvoorbeeld een poncho mee te nemen en de weerberichten goed in de gaten te houden. Door het KNMI is voor het hele land, met uitzondering van de Wadden, code geel uitgegeven. in verband met onweer Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en de maxima lopen uiteen van 15 graden aan zee tot een graad of 20 langs de oostgrens.

Zaterdag is het overdag nog meest droog met een paar zonnige perioden. De temperatuur stijgt op veel plekken dan weer richting de 20 graden, alleen aan zee wordt het iets minder warm. In de namiddag neemt van het zuidwesten uit de kans op regen- en onweersbuien weer toe.

Zondag lijkt een sterk wisselvallige dag te worden met flinke regen- en onweersbuien. Tussendoor is misschien nog een beetje ruimte voor de zon en de temperatuur komt uit op zo’n 18 graden.

De dagen daarna blijft de kans op regen- en onweersbuien groot. Tussendoor is er af en toe ook wat ruimte voor de zon, maar de temperaturen dalen geleidelijk. Vanaf dinsdag is het met 15 graden weer te koel voor deze tijd van het jaar.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn