Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

29 mei 2023 door Jannes Wiersema

Lagere temperaturen,en laaghangende bewolking langs de noordkust, elders vrij zonnig.

 

 

Onder invloed van een hogedrukgebied is een langere periode met stabiel en droog weer aangebroken. De zon laat zich veelvuldig zien, nu en dan drijven ook wolkenvelden over en de temperaturen liggen rond of soms iets boven normaal voor eind mei. Aan de kust liggen de temperaturen lager en daarbij staat ook nog eens vrij veel wind, waardoor het vooral daar soms fris aan kan voelen.

Vanochtend, op deze Tweede Pinksterdag, bestaat het weerbeeld afwisselend uit wolkenvelden en vrij veel zonneschijn. In het binnenland gaat het vooral om hoge sluierbewolking waar het zonnetje nog aardig doorheen kan schijnen. In het noorden en westen trekt ook wat bewolking vanaf de kust het land op. Over het algemeen geldt dus: hoe verder in het binnenland, hoe meer zon. De noordelijke tot noordoostelijke wind trekt er vooral in open gebieden behoorlijk aan en kan het voor het gevoel fris maken.

Vanmiddag lost de lage bewolking in het westen en noorden geleidelijk op en blijft er verspreid over het land alleen nog wat sluierbewolking over. Daarmee verloopt de middag dus behoorlijk zonnig.

Er waait een stevige noordoostenwind, matig boven land tot soms krachtig aan de kust. De temperatuur ligt wat lager met van noord naar zuid 14 tot 20, in het zuidoosten lokaal 21 graden. Het is nog steeds prima weer voor buitenactiviteiten, al voelt het met de stevige noord tot noordoostelijke wind vooral in de kustgebieden wel fris aan.

Vanavond klaart het op en zijn vooral de kustprovincies nog gevoelig voor wat bewolking. De wind gaat liggen en het koelt af. Komende nacht neemt vanuit het noorden de bewolking toe. De minima komen in het zuiden uit op een graad of 5.

Morgen verloopt met wat meer bewolking dan de voorgaande dagen. Vooral in het noorden is er zelfs kans op een spatje regen of een buitje, in het zuiden is het juist droog met nog flink wat zon. De temperaturen liggen opnieuw tussen de 14 en 19 of 20 graden, met de laagste waarden in het noorden en de hoogste in het zuid(oost)en. Door een stevige wind uit noord tot noordoost voelt het langs de kust nog altijd extra fris aan.

Woensdag krijgt de wind weer iets meer een oostcomponent. De temperatuur loopt daardoor op en de lucht wordt droger. Het gevolg is dat de zon flink gaat schijnen. In het binnenland kan het zomers warm worden met temperaturen tussen 22 en 25 graden. Langs de westkust is het dan maximaal een graad of 21, in de noordelijke kustgebieden blijft de temperatuur waarschijnlijk nog onder de 20 graden steken.

Donderdag draait de wind weer iets naar het noorden. Het is flink zonnig, maar in het noorden van het land neemt de bewolking weer toe. De temperaturen komen wat lager uit dan op woensdag, vooral in het noorden van het land. In het noordelijk kustgebied kan het met 15 graden ronduit fris zijn, in het zuidoosten kan het lokaal nog zomers warm worden met 24 graden. In het midden van het land is het 19-22 graden.

Vrijdag is het overal wat koeler en komt alleen in het zuiden en oosten de temperatuur nog boven 20 graden uit. Er is ruimte voor de zon, maar er komen ook wolkenvelden voor. Wel lijkt het droog te blijven.

Ook het weekend lijkt vriendelijk te verlopen met flink wat zon, met temperaturen in het binnenland tussen 20 en in het zuiden lokaal 23 graden en lagere waarden langs de (noord)kust. Soms kan wat bewolking voorkomen, maar het blijft droog.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn