Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

06 juni 2023 door Jannes Wiersema

Opnieuw veel zon, in het noorden wat wolken.

Het weer in Nederland staat nu en blijft de komende dagen onder invloed van een hogedrukgebied, waarvan het centrum boven IJsland ligt. Een lagedrukgebied bij de Azoren komt later in de week wat meer naar het noorden en zorgt ervoor dat warmere lucht ons vanaf donderdag met een naar oost draaiende wind kan bereiken.

Vandaag begint in het uiterste noordwesten weer met wat bewolking, verder is het opnieuw (vrij) zonnig. De temperatuur blijft op de Wadden en aan zee steken op zo’n 15 tot 17 graden. Boven land stijgt de temperatuur naar 22 tot 26 graden, in het zuidoosten wellicht al 27 graden. De noordelijke tot noordoostelijke wind is matig.

Vanavond en in de komende nacht blijft wat meer bewolking over. Toch zijn er nog steeds ook brede opklaringen. Het koelt op de koudste plaatsen in het noordoosten opnieuw af tot een graad of 6, op andere plaatsen blijft het enkele graden warmer.

Morgen doet de zon nog altijd goede zaken, al trekken er dan ook in het binnenland wat dunne sluierwolken of een paar stapelwolken langs. Er is in de avond – met name in het zuiden en oosten – zelfs een kleine kans op een lokale bui, mogelijk met onweer. Veel stelt dat echter niet voor en de temperatuur stijgt landinwaarts naar 20 tot 25 graden. Daarbij waait er een meest matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Donderdag volgt nog een keer hetzelfde patroon, de dagen daarna draait de wind wat meer naar het oosten. Daardoor wordt droge en warme lucht vanaf het Europese continent aangevoerd. Het is dan droog en zonnig met op grote schaal zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Tijdens het weekend zou het regionaal zelfs tot een tropische 30 graden kunnen komen. Vooral in het noordelijk kustgebied blijft de kans op wat lagere temperaturen bestaan, maar ook daar lijkt het (ruim) 20 graden te worden. In, en vooral na het weekend, stijgt ook de kans op een lokale (onweers)bui in het binnenland.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn