Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

16 juni 2023 door Jannes Wiersema

Veel zon en zomers warm.

 

 

Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft nog steeds invloed op ons weer, daardoor blijft het zonnig en zomers warm. Vandaag en ook morgen is het zonnig en met uitzondering van de kust wordt het 25-29 graden. Zondag tropisch warm, maar later op de dag wel kans op (onweers)buien. Volgende week wordt het broeierig warm.

Vanochtend is het zonnig zomerweer. De wind waait uit het noordwesten en daardoor blijft de temperatuur op de stranden wat achter ten opzichte van het binnenland. Daar kan het eind van de ochtend al 25 graden zijn.

Vanmiddag trekt de noordwestenwind wat aan. In het zuidoosten is de wind hooguit zwak, maar in de kustprovincies komt een windkracht 4 te staan. Dat zorgt voor verkoeling in de gehele kuststrook, waar het maximaal 21 tot 23 graden wordt. In de loop van de middag trekt de zeewind wat aan, waardoor het kwik tot iets onder 20 graden zakt. Landinwaarts is het veel warmer, 27 graden in Utrecht en 29 graden in het zuidoosten van het land. Er is daarbij veel zon, maar in de zuidoostelijke helft van het land ontstaan een paar stapelwolken. Het blijft droog en de regionale hittegolf gaat door.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken en wordt het helder. Vannacht koelt het af tot 9 graden in de Achterhoek en 15 graden aan zee. De noordwestenwind is zwak.

Morgen begint zonnig, maar in de loop van de dag trekt vanuit het zuiden hoge bewolking binnen. De zon schijnt daar nog gewoon doorheen. Ook kunnen wat stapelwolken ontstaan, maar het blijft droog. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is slechts zwak in het binnenland en matig aan zee. Op de stranden wordt het een graad of 22 en koelt het in de middag weer een paar graden af. Landinwaarts is het weer veel warmer met 27 tot 29 graden.

Zondag draait de wind naar het oosten en komt hete lucht ons land binnen. Op grote schaal kan het tropisch warm worden met temperaturen rond 30 graden. In het zuiden wordt het lokaal 32 graden. Op de Wadden is het met een graad of 22 beduidend minder warm. Vooral in de ochtend is er veel zon, maar vanuit het zuiden neemt in de middag de bewolking toe. Tegen de avond kunnen enkele regen- en onweersbuien vanuit België het land binnentrekken.

Na het weekend krijgen we met een broeierige zuidwestelijke stroming te maken. De luchtvochtigheid gaat daardoor omhoog, waardoor het benauwd aanvoelt. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en dagelijks kunnen enkele, mogelijk zware, regen- of onweersbuien ontstaan. Omdat de buien lokaal zijn, zullen ze de droogte nauwelijks verlichten.

De ergste hitte wordt verdreven, maar met 22 graden op de stranden, 25 graden in Utrecht en 28 graden in het binnenland blijft de regionale hittegolf in het oosten en zuiden nog dagen aanhouden.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn