Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

18 juni 2023 door Jannes Wiersema

Broeierig en lokaal tropisch warm.

 

 

 

Zeer warme en vochtige lucht komt onze kant op, waardoor het broeierig aanvoelt. Doordat de lucht vochtiger is, neemt de kans op (onweers)buien toe. Met een meer zuidwestelijke stroming houdt dit weer ook komende week aan.

De dag begint zowel in het zuidwesten als het noordoosten grijs. In het zuidwesten is dit door bewolking, in het noordoosten vanwege (dichte) mist.

vanochtend schijnt de zon op veel plekken van tijd tot tijd, maar er komt ook komt ook wat sluierbewolking voor. In het zuidwesten is de bewolking dikker en valt soms zelfs wat regen.

De meeste zon is voor het oosten en noorden, maar ook daar neemt de bewolking in de loop van de ochtend toe. In de loop van de ochtend trekken vanuit het zuiden de buien verder het land in, maar de buien lossen ondertussen wel geleidelijk op. Er staat een zwakke tot matige (zuid)oostelijke wind.

Vanmiddag is in het hele land meer bewolking aanwezig, waar de zon soms tussendoor komt. In het binnenland wordt ronduit heet met temperaturen die oplopen tot lokaal 30 graden in het oosten. Het wordt 26-28 graden in het midden van het land en 20 tot 24 graden langs de kust en op de Waddeneilanden. M.u.v. de noordkust, doen de noordelijke provincies ook mee met de warmte: 27-29 graden. Buiten de op uitgebreide schaal zomerse tot tropische temperaturen neemt ook de luchtvochtigheid nog eens toe, waardoor het zeer benauwd aanvoelt.

De wind is zuidoostelijk en meest zwak tot matig van kracht. De kans op een regen- of onweersbui neemt in de middag toe. Met de toenemende bewolking en die eventuele bui, loopt de temperatuur in de middag van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen terug.

Vanavond komt er nog altijd veel bewolking voor, mede hierdoor koelt het maar langzaam af. Halverwege de avond is het in bijna het hele land nog steeds meer dan 20 graden. Lokaal kan een (onweers)bui voorkomen.

Komende nacht kunnen een aantal regen- en onweersbuien over het land trekken. Daarbij blijft het met minima tussen 16 en 20 graden en daarbij een hoge luchtvochtigheid ronduit broeierig.

Na het weekend houdt het broeierige wind aan, al gaan de temperaturen iets naar beneden.

Morgen komt in de ochtend vooral in de noordoostelijke helft van het land nog een regen- of onweersbui voor. Verder klaart het juist vanuit het zuidwesten wat op en kan het zonnetje er af en toe bij komen. Met een zuidwestelijke wind wordt het iets minder heet: de maxima komen uit op 20-22 graden langs de kust, 24-26 graden in het midden van het land en 27-28 graden in het oosten en zuiden. Met een hoge luchtvochtigheid blijft het broeierig. In de avond en vooral de

nacht naar dinsdag neemt de kans op een onweersbui weer toe, vooral in het zuiden van het land. Verder is het opnieuw een erg warme nacht.

Dinsdag volgt opnieuw een broeierige dag, met maxima die vergelijkbaar zijn met de maandag. Wel komt vrij veel bewolking voor en neemt de kans op felle regen- en onweersbuien met daarbij ook kans op hagel en windstoten toe.

Op woensdag is er weer iets meer ruimte voor de zon, al komt ook nog altijd bewolking voor. Temperaturen lopen uiteen van 20 graden langs de kust tot 27 graden landinwaarts. Vooral in het zuidoosten en oosten is nog kans op een regen- of onweersbui.

De dagen daarna blijf de kans op enkele regen- en onweersbuien bestaan, wel gaat de zon zich ook weer vaker laten zien. De temperaturen doen een klein stapje terug, maar in het binnenland blijft het op de meeste plekken zomers warm met temperaturen van meer dan 25 graden. De regionale hittegolf in het binnenland houdt op deze manier nog altijd stand. Dankzij een wat lagere luchtvochtigheid wordt het ook iets minder broeierig.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn