Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

05 juli 2023 door Jannes Wiersema

Storm Poly: zeer zware windstoten met mogelijk schade als gevolg codeoranje.

Vanochtend koerst storm Poly via Noord-Holland en het IJsselmeer naar Friesland en Groningen, om aan het begin van de middag alweer in het noorden van Duitsland aan te komen. Het belooft een zeer onstuimige en natte ochtend te worden met de meeste wind in de noordelijke provincies. Het is stormachtig langs de kust en rond het IJsselmeer.

Waarschijnlijk komt er zelfs even een heuse storm, windkracht 9, te staan met in de noordelijke provincies lokaal zeer zware windstoten tot boven de 100 km/u. Aan zee en op het IJsselmeer kunnen de windstoten plaatselijk zelfs boven 120 kilometer per uur uitkomen.. Overal waait het stevig met tot in het diepe binnenland zware windvlagen van 70 tot 90 km/u. Het hoogtepunt van de storm valt in de zuidelijke helft van het land tussen 9 en 12 uur, in het noorden juist in de eerste helft van de middag.

Lokaal kunnen bomen, die momenteel vol in blad staan, omwaaien en kan er meer stormschade worden aangericht. Het KNMI heeft vanwege de de storm, die de naam Poly heeft gekregen, voor een groot deel van het land een code oranje uitgegeven.

In de tweede helft van de middag en in de avond trekt het regengebied via het noorden weer het land uit en keert vanuit het zuiden de rust weer een beetje terug met een afwisseling van wolken, zon en een enkele bui. Het wordt maximaal 17 tot 21 graden.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen. Bij een verder afnemende wind koelt het af tot ongeveer 11 graden.

Morgen is het al weer een stuk rustiger en warmer met 21 tot 25 graden, maar kan nog wel een bui vallen. Er waait dan een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestenwind.

Vrijdag blijft het droog, is het weer volop zomer en wordt het met veel zon lokaal al 29 graden. De wind zoekt dan de warme zuidoosthoek op.

In het weekend komen de tropische dertigers weer op de thermometer, maar neemt in de loop van zondag de kans op een verfrissende donderbui wel toe.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn