Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

15 juli 2023 door Jannes Wiersema

Zomers warm, maar later wel buien.

 

 

Vanochtend is het op de meeste plaatsen nog droog en vooral in de oostelijke helft is het enige tijd nog vrij zonnig. We zitten in hele warme lucht, de temperatuur schiet omhoog richting 25 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het nog warmer aan. De zuidelijke wind trekt in de loop van de ochtend wat aan.

Vanmiddag warmt het met een matige tot aan de kust krachtige wind die naar het zuidwesten draait, 3-6 Beaufort, op naar 22 tot 28 graden, met de hoogste waarden langs de Duitse grens. De zon schijnt nog af en toe, maar in de loop van de middag trekken vooral over de oostelijke helft van het land een paar buien en deze verdrijven de warme lucht. Later in de middag stijgt ook in het westen de kans op een bui. Daarbij is kans op een klap onweer.

Vanavond trekken de laatste buien van west naar oost over het land en op steeds meer plaatsen klaart het weer flink op. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt in het binnenland af, maar wordt aan zee juist krachtiger met een windkracht 7 tot 8! Vooral in het noordwestelijk kustgebied komen zware windstoten voor van 75 tot 100 km/u.

Vannacht trekt de wind ook in het binnenland weer aan.

Morgen wordt een onstuimige dag. De zuidwestenwind is (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6, en er zijn flinke windstoten die takken uit bomen kunnen blazen. Dit geldt met name voor de kustgebieden, daar waait het hard met een windkracht 7 en in de ochtend staat op de Wadden een stormachtige wind, 8 Beaufort. Ook komen daar eerst nog zware windstoten tot 90 km/u voor. In de loop van de middag wordt het iets rustiger. De ochtend start vrij zonnig, geleidelijk ontstaan stapelwolken en sommige wolken groeien uit tot een regenbui, vooral in het noordwesten kan het nat worden in de loop van de dag. Het wordt van noordwest naar zuidoost 21-25 graden.

Na het weekend volgt een periode van redelijk vriendelijk zomerweer. Door de invloed van een hogedrukgebied wordt het rustiger, maar dagelijks ontstaan ook stapelwolken en die kunnen soms uitgroeien tot een enkele bui. Verder is er ook flink wat ruimte voor de zon en de temperaturen gaan wat omhoog.

Maandag is het 21-25 graden en dit zijn normale temperaturen voor eind juli, dinsdag wordt het 22-28 graden.

De rest van de week is het 20-25 graden en geleidelijk wordt het weer wat wisselvalliger. De extreme hitte uit Zuid-Europa weet ons voorlopig niet te bereiken.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn