Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

25 juli 2023 door Jannes Wiersema

Fris zomerweer.

 

Het is hartje zomer, maar van langdurig zonnig en warm zomerweer is geen sprake. Wel hebben we vandaag even een adempauze. Op een lokale bui na blijft het droog en de zon is vaak te zien. Met 18-21 graden is het wel opmerkelijk fris. Morgen schijnt de zon ook geregeld, maar trekken ook weer buien met onweer over het land. De dagen daarna wordt het nog natter en blijft het koel.

Vanochtend start op veel plaatsen met zonnige perioden. Al snel ontstaan stapelwolken die de zon afschermen en lokaal vormt een bui. Bij een aantrekkende noordwestenwind stijgt de temperatuur maar langzaam naar een graad of 15 halverwege de ochtend.

Ook vanmiddag komt het lokaal tot een lichte bui. Later in de middag komt de zon vooral aan zee weer veel tevoorschijn. De noordwestenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5. Het is fris voor eind juli met hooguit 18 graden in het noorden en langs de westkust tot 21 graden in het zuiden. Normaal is het 22 graden op de Wadden tot 25 graden in het zuiden. Daarmee is het klimatologisch gezien bijna de warmste periode van het jaar.

Vanavond verdwijnen de buitjes en klaart het mooi op. De wind gaat met uitzondering van een smalle kuststrook liggen en het koelt af tot plaatselijk 8 graden in het binnenland en zo’n 15 graden aan zee.

Ook morgen komt de zon er af en toe door, maar trekken ook weer buien over het land. Deze kunnen vooral in de ochtend fel uitpakken met onweer en veel regen in korte tijd. In het zuidwesten blijft het zo goed als droog en daar is de zon veel vaker te zien. Op andere plaatsen komt de zon er in de loop van de middag ook weer beter bij. De westelijke tot noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. Het is 19 tot 22 graden en daarmee blijft het opmerkelijk fris.

Donderdag trekt een frontensysteem over het land en dat betekent dat het langdurig gaat regenen. De zon gaan we waarschijnlijk helemaal niet zien en vooral in het zuidoosten kan veel vallen, meer dan 15 millimeter. Het is herfstachtig met vooral in het zuidwesten een krachtige zuidwestenwind. We moeten het doen met maxima van 18 tot 21 graden.

Ook vrijdag lijkt een natte dag te worden met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. In de middag kunnen het ook een paar felle buien zijn, mogelijk met onweer. De zon zien we maar weinig en er waait een stevige zuidwestenwind. Wel neemt de zuidwestenwind af en wordt het iets minder koel met maxima van 21 tot 23 graden.

Het weekend ziet er niet heel slecht uit en dat is goed nieuws voor alle festivals die worden gehouden in ons land. Er waait weliswaar een stevige zuidwestenwind, maar op een paar lokale buien na blijft het droog en de zon is vooral in de kustgebieden vaak te zien, afgewisseld door stapelwolken. De temperatuur ligt tussen 21 graden op de stranden en 23 graden in Limburg, daarmee blijft het aan de frisse kant voor eind juli. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn