Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

31 juli 2023 door Jannes Wiersema

Natte dag.

 

Lagedrukgebieden domineren boven het noordwesten van Europa en de hogere luchtdruk bevindt zich vooral boven het Middellandse Zeegebied. De vakantievierders in Zuid-Europa genieten dan ook van zonnig en warm zomerweer, terwijl de thuisblijvers ook deze week vooral te maken hebben met lage zomertemperaturen en dagelijks wat nattigheid.

Vandaag trekt bevindt zich een uitgestrekte regenzone boven het land. Het is dan ook de hele dag bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. Eerst regent het in het noorden flink door en kan daar op sommige plekken meer dan 20 millimeter vallen, na een wat rustigere periode in de middag steekt de regen in de zuidoostelijke helft de kop op.

De zuidwestenwind waait ook stevig, met aan zee af en toe windkracht 7 en landinwaarts een matige tot vrij krachtige wind, 3-5 Beaufort. Ruimte voor zon is er niet of nauwelijks en de temperaturen zijn laag voor eind juli, met maximaal 19 of 20 graden.

Vanavond en vannacht verandert in eerste instantie weinig, maar later in de nacht neemt de wind iets af en trekt de regen in het zuidoosten weg. Daar komen opklaringen voor in de plaats, maar ook een paar buien die in de kustgebieden lokaal al met onweer gepaard kunnen gaan. De temperatuur daalt tot rond 14 graden.

Morgenochtend trekt een laatste bui via het oosten het land uit en daarna is het eventjes droog met misschien nog een knipoog van de zon. Al snel volgen echter weer buien, met lokaal kans op onweer. Ook in de middag blijven er (stevige) regen- en onweersbuien vallen, maar tussen de buien door is er soms ook wat ruimte voor de zon. Vooral later op de dag krijgt de zon vanuit het westen wat meer ruimte. Met een matige tot vrij krachtige wind uit zuidwestelijke richtingen wordt het 18 tot 20 graden.

Woensdag is er in het noorden eerst nog wat ruimte voor de zon, maar in het zuiden overheerst de bewolking al en valt regen. Dat neerslaggebied hoort bij een lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten over onze omgeving trekt. In de loop van de ochtend trekt de regenzone noordoostwaarts en regionaal kan het flink doorregenen en onweren. Gedurende de middag wordt het vanuit het zuidwesten weer droger en breekt nog af en toe de zon door. De wind draait op dat moment van zuidwest naar west en later noordwest, 3-5 Bft, en het is wederom aan de frisse kant voor de tijd van jaar met 18 tot 20 graden. In de avond is het even droger, maar dat is van korte duur, want in de nacht naar donderdag arriveert alweer een volgende buienlijn, met plaatselijk ook onweer.

Vanaf donderdag waait er een noordwestelijke wind en blijft de temperatuur op veel plaatsen onder 20 graden. Het wisselvallige weer houdt aan, maar wel lijkt er tussen de buien en regen weer wat vaker ruimte voor de zon te zijn. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn