Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

20 december 2012 door Jannes Wiersema

In het noorden is het bewolkt en nevelig. Elders zijn er nog enkele opklaringen.
Overdag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds verder toe. In de ochtend gaat het in Zeeland regenen en deze regen trekt heel langzaam in noordoostelijke richting. Pas laat in de avond bereikt de neerslag ook het noordoosten van het land. Daar valt deze in de vorm van (natte) sneeuw. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5 graden, in het noordoosten is het een graadje kouder. De wind komt uit oostelijke richting en is matig. Aan de kust is de wind (vrij) krachtig en neemt toe tot af en toe hard.

In de nacht naar vrijdag valt er in het noorden en noordoosten van het land (natte) sneeuw, terwijl het elders af en toe regent. De temperaturen lopen uiteen van net boven het vriespunt in het noordoosten tot 6 graden in Zeeland. De wind is oostelijk en matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Vrijdag overdag is er sprake van een tweedeling over ons land. Er valt af en toe neerslag, in het midden en zuiden in de vorm van regen, in het noorden in de vorm van (natte) sneeuw. In de middagtemperaturen zien we de tweedeling ook terug. In het noordoosten komt de temperatuur in de middag niet boven het vriespunt uit terwijl het in het zuidwesten 6 graden blijft. De wind is oostelijk, matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. In de zuidelijke helft gaat een matige wind uit zuid tot zuidwest waaien.

Zaterdag wordt een koude winterdag met in het noorden wellicht een ijsdag en maximumtemperaturen iets onder nul. Naar het zuiden toe komt het kwik uit rond of iets boven het vriespunt. Er waait een stevige en koude oostenwind, rond kracht 4. In de nacht rond nul in het zuiden tot -4/-5 in het noordoosten. Een storing gevuld met zachte lucht boven Belgiƫ zet de aanval in en de kans op neerslag neemt vanuit het zuiden toe.

Zondag maakt het zuiden kans op regen en/of winterse neerslag bij temperaturen rond of iets boven nul. In het noordoosten is het droog. Daar blijft het de hele dag enkele graden vriezen. Er waait een koude oostenwind, rond kracht 4. In de nacht vooral in het noorden en oosten enkele graden vorst, naar het zuiden rond of iets boven nul en nog altijd kans op wat neerslag.

Het weer de komende dagen
Tweedeling

Maandag intensiveert de strijd tussen enerzijds koud winterweer dankzij een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ en aan de andere kant een depressie boven de Britse Eilanden. Het miniwintertje toont echter lef en biedt dapper weerstand tegen fronten boven Frankrijk en Belgiƫ die staan te trappelen met zachte lucht ons land binnen te trekken. Een wintertje in de underdogpositie. Het zal niet de eerste keer zijn dat er vervolgens verrassende uitkomsten zijn. Wanneer en of de toestemming er daadwerkelijk gaat komen van het Scandinavische hoog is dan ook nog altijd onduidelijk. De kans dat de koude episode de kerst haalt neemt gestaag toe.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn