Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

03 juni 2020 door Jannes Wiersema

Vandaag meest droog (lokaal kans op regen/onweersbuitje) en in het oosten zomers warm.

Het aandachtsgebied bevindt zich in de tropische lucht en boven het noorden van het land ligt een – van oorsprong thermisch- lagedruk gebied ontstaan, van waaruit een vore richting Duitsland loopt. Een koufront ligt actueel van Schotland richting Noorwegen en beweegt zuidwaarts. Een uitzakkende hoogtetrog boven de Noordzee zorgt voor uitdieping van het laag, terwijl aan de noord en de oostzijde frontogenese plaats vindt. Het laag beweegt vandaag zeer langzaam naar Duitsland en op donderdag zorgt een hoogtelaag dat vanaf de Noorse Zee naar ons land trekt voor een verdere activering, maar ten noorden en oosten van ons land. Het koufront (heta-w 850 hPa = 9-10 °C) bereikt donderdagochtend de westkust en trekt donderdag overdag over ons land, waarachter we in de polaire lucht terecht komen. Genoemde hoogtelaag trekt in de nacht naar vrijdag weer wat noordwaarts.

De dag begint op veel plaatsen nevelig, in het zuiden lokaal mistig, met enkele wolkenvelden. Verder trekken er vandaag velden sluierbewolking over, waar de zon op de meeste plaatsen goed doorheen schijnt. Het blijft vrijwel overal droog, alleen in het uiterste noordoosten en vanmorgen ook in Zuid-Limburg is er een kans op een (onweers)bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C langs de kust tot 26°C langs de oostgrens. In de ochtend staat er in het midden en zuiden een zwakke tot matige westelijke wind, in het noorden komt de wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag wordt de wind overal noordwestelijk en matig. Langs de kust wordt de wind noordelijk en matig tot vrij krachtig, in de avond in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Komende nacht raakt het van het westen uit bewolkt en valt er tegen de ochtend in het westen en noordwesten af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is noordwestelijk, zwak tot matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig.

Morgen is het bewolkt met vooral in de middag en avond af en toe regen of enkele buien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het Waddengebied tot 18°C langs de oostgrens. De noordwestenwind is overwegend matig.

Vooruitzichten rest van deze week:

Koel en wisselvallig met geregeld buien.

Lange termijn verwachting:

Woensdag 10 juni tot en met Woensdag 17 juni
Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een (vrij) koel en wisselvallig weertype met af en toe een bui, maar grote kans op een overgang naar een warmer weertype. Daarbij is de kans op droog weer ongeveer gelijk aan de kans op een weertype met geregeld een bui.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn