Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

06 mei 2021 door Jannes Wiersema

Vandaag geregeld zon, ook een enkele bui.

Vandaag start de dag weer eens met aardig wat zonneschijn, al komt lokaal al een bui voor. Al snel komen er meer stapelwolken en vooral in de middag wordt het aantal buien ook weer groter. In de kustprovincies lijkt dat mee te vallen, in het noordwesten van het land wordt het zelfs een flink zonnige dag. Nog altijd is het koud met 10 tot 12 graden.

Vanavond trekken de meeste buien naar het oosten weg, in de nacht zijn er eerst opklaringen. Omdat er maar weinig wind is, dalen de temperaturen in het binnenland gemakkelijk tot in de buurt van het vriespunt en lokaal zelfs iets eronder. Tegen de ochtend komen in het zuidwesten nieuwe buien het land in, mogelijk met hagel

Ook morgen overdag is het weer koud. Verder dan 12 graden op de warmste plekken komen we nog steeds niet. Wel is er dan overal wat meer ruimte voor de zon. Vooral landinwaarts komt nog steeds een bui voor, met name in de ochtend, maar de hoeveelheden zijn over het algemeen nog wat kleiner dan donderdag.

Vanaf zaterdag staat er wel een verandering op het programma. Er steekt een zuidelijke wind op die veel warmere lucht aanvoert. Dan schieten de temperaturen ineens omhoog. Zaterdag wordt het al 14 tot 16 graden, met vooral in de loop van de middag en avond op veel plaatsen regen als een warmtefront overtrekt.

Zondag wordt het zelfs nog veel warmer, met in het zuidoosten zelfs een zomerse 27 graden. Omdat de temperaturen zo snel omhoog gaan, blijft de atmosfeer wel onstabiel. Na een zonnige start kunnen later op zondag al de eerste (zomerse) regen- en onweersbuien voorkomen.

Ook maandag worden enkele regen- en onweersbuien verwacht als de warmste lucht weer het land wordt uitgezet. Toch blijven de temperaturen in de dagen daarna aanmerkelijk hoger dan we laatste weken gewend waren. De zon schijnt af en toe, er kan ook een enkele bui vallen en het wordt vaak tussen 17 en 20 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn