Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

07 mei 2021 door Jannes Wiersema

Zonnige perioden met enkele buien, wel een frisse wind.

Vanochtend start met een mix van wolkenvelden en zon en in het (zuid)oosten komen nog een paar buien voor. Deze trekken naar Duitsland weg. De rest van de dag verloopt zo goed als droog met een mix van zon en stapelwolken. Er waait een frisse noordwestenwind die matig is in het binnenland en vrij krachtig op de Wadden, windkracht 3 tot 5. Met hooguit 10 graden op de Wadden tot lokaal 15 in Limburg is het koud voor begin mei. Normaal is het 14 tot 18 graden.

Vanavond en vannacht is het droog met brede opklaringen. De wind neemt in kracht af en het kan sterk afkoelen met temperaturen rond het vriespunt. Aan zee koelt het af tot 5 graden.

Morgen start droog met vooral in het noordoosten nog even een waterig zonnetje. De bewolking neemt snel toe op nadering van een warmtefront en dit front trekt in de middag over ons land. Vooral in het noordwesten gaat het een flinke tijd regenen, lokaal valt 10 millimeter. De wind draait naar het zuidwesten en neemt vooral aan zee flink toe tot krachtig. Er wordt al wel wat zachtere lucht aangevoerd met maxima tussen 13 graden op de Wadden en 17 in Limburg.

Zondag, (moederdag) komen we achter het warmtefront eventjes in beduidend warmere lucht terecht. Na een zachte nacht met minimumtemperaturen die bijna nergens meer onder 10 graden liggen, schiet het kwik overdag omhoog naar 20-24 graden in de kustregio’s en 25 graden dieper in het binnenland. In Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente en Limburg kan het zelfs 27 of lokaal 28 graden worden. Dat kan de atmosfeer niet aan, waardoor vooral in het westen al snel de kans op een forse onweersbui met hagel en windstoten toeneemt. Verder is er vooral in de oostelijke helft van het land ook flink wat ruimte voor de zon.

Maandag trekt een koufront over het land, waardoor de warme lucht weer wordt verdreven. De bewolking neemt snel toe en het gaat flink regenen. Ook is er kans op onweer. Later op de dag breekt vanuit het westen de zon weer door. Het wordt 14 graden op de stranden tot 20 graden langs de oostgrens. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanaf dinsdag is het groeizaam weer met een mix van wolkenvelden en zon. Vrijwel iedere dan kan een regen- of onweersbui vallen. De temperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. Op de Wadden is het wat frisser met 14 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn