Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

13 juni 2021 door Jannes Wiersema

Strakblauw zomerweer.

Vanmorgen schijnt de zon al volop, en hoewel het in de vroege ochtend nog fris is, wordt het onder invloed van de zon snel aangenaam warm.

Vanmiddag blijft de zon volop schijnen en is de lucht op een paar kleine stapelwolken in het noordoosten na strakblauw. Daarnaast staat er weinig wind. Het wordt 18 tot 21 graden aan de kust, waar een zeewindje voor verkoeling zorgt, en 22 tot 25 graden in het binnenland. De zonkracht is 7 tot 8 en dat betekent dat je, afhankelijk van je huidtype, snel kunt verbranden.

Vanavond koelt het vrij snel af. In de nacht naar maandag hebben we onder een heldere hemel minima tussen 10 graden in het noordoosten tot 15 aan de Zeeuwse kust.

Morgen is het wederom zonnig. De wind draait iets meer naar het zuiden tot zuidwesten. Er wordt warmere lucht aangevoerd en de temperatuur komt dan in het zuiden van het land lokaal al uit op een tropische 30 graden. In de rest van het land is het een graad of 28 en in het Waddengebied is het door wind vanaf het koude water een stuk frisser met 22 graden. Op op de westelijke stranden kan het in de middag afkoelen.

Dinsdag draait de wind eventjes naar het noorden. Iets koelere lucht ‘lekt’ ons land binnen en ook is er wat meer (hoge) bewolking. Heerlijk om je huis dus even af te koelen, voordat de echte hitte begint. Het is aangenaam zomerweer met temperaturen tussen 18 graden op de Waddeneilanden, 23 graden in het midden van het land en 27 graden in het zuidoosten.

Woensdag draait de wind terug naar het zuiden. Na een aangenaam koele nacht met minima die dalen tot lokaal 10 graden, schiet het kwik overdag op sommige plekken meer dan 20 graden omhoog door de aanvoer van zeer hete lucht. Op grote schaal wordt het 30 tot 33 graden, ook aan de westkust. In het zuidoosten zou het zelfs 34 graden kunnen worden. Alleen aan de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het minder heet met 25-29 graden. Het is daarbij zonovergoten.

Donderdag is volgens de nieuwste berekeningen opnieuw tropisch. Het wordt mogelijk nog wat heter dan op de woensdag met maxima tot 35 graden aan toe! Later stijgt de kans op stevige regen- en onweersbuien.

Of het vanaf vrijdag gedaan is met de hitte is nog even de vraag. Wel wordt het minder heet dan op de donderdag en blijft de kans op onweersbuien aanwezig.(bron: weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn