Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

14 juni 2021 door Jannes Wiersema

Bewolking sijpelt binnen.

Het is nog steeds flink zonnig, maar vanaf de Noordzee komt een band met bewolking dichterbij die vanavond het land op trekt, te beginnen in het noordwesten. De wind draait geleidelijk wat meer naar noordwest en neemt vooral op de Wadden in kracht toe, waardoor het met name in de kustgebieden wat afkoelt. Komende nacht blijft het, vanwege die bewolking, aan de zachte kant. Op de koudste plekken wordt het een graad of 11, maar op veel plekken komt het kwik niet onder de 15 graden.

Morgen is de wind even noordelijk. Iets koelere lucht stroomt ons land binnen en er komt ook nog wat (hoge) bewolking voor, met name in de ochtend. Die wolkenvelden schuiven langzaam weg naar het zuiden. Er zou een heel enkel spatje uit kunnen vallen, maar veel stelt het niet voor. Vanuit het noorden komt er steeds meer ruimte voor de zon en het is vrij aangenaam zomerweer met temperaturen tussen 18 graden op de Waddeneilanden, 23 graden in het midden van het land en 26 graden in het zuidoosten.

Woensdag draait de wind terug naar zuidelijke richtingen. Het kwik schiet overdag op sommige plekken meer dan 20 graden omhoog ten opzichte van de nacht, door de aanvoer van zeer hete lucht. Op grote schaal wordt het 29 tot 32 graden, ook aan de westkust. In het zuidoosten zou het 33 graden kunnen worden. Alleen aan de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het minder heet met 25-29 graden. Met alleen een paar vriendelijke stapelwolken is het daarbij verder zonovergoten.

Donderdag wordt het, na een boterzachte nacht, opnieuw op grote schaal tropisch warm. Op de warmste plekken komen opnieuw maxima voor van 33 of 34 graden. Een lokale 35 of zelfs 36 graden is ook niet uitgesloten. In de loop van de dag raakt het bewolkt en kan er een bui vallen.

In de nacht naar vrijdag komt nog steeds een enkele bui voor en op sommige plaatsen komt de temperatuur niet lager dan 20 graden.

Meer buien volgen vrijdag. Dat wordt een broeierige dag met fikse regen- en onweersbuien, die lokaal voor tientallen millimeters regen kunnen gaan zorgen. Het ziet ernaar uit dat de tropische warmte dan eventjes voorbij is, al is het dan nog steeds zomers warm.

Ook in het weekend komen nog (onweers)buien voor, en dan vallen de maxima terug naar waarden tussen 20 en 25 graden.(bron: weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn