Tuesday 16 August
Weerman Jannes Wiersema

16 juni 2021 door Jannes Wiersema

Plaknacht, morgen snoeiheet.

Op veel plaatsen beginnen we de avond met temperaturen boven de 30 graden. Het blijft nog heel lang warm. De bewolking lost weer op, er trekken vannacht alleen wat velden met dunne sluierbewolking over het land. Het wordt een echte plaknacht, met minimumtemperaturen die niet lager komen dan tussen 17 en 20 graden. Tegen de ochtend zou een onweersbui op zee ook het zuidwesten van het land kunnen bereiken.

Morgen draait de zwakke tot matige wind verder naar het zuiden en stroomt nog hetere lucht het land in. In combinatie met veel zonneschijn warmt het dan in een groot deel van het land op naar 31 tot 35 graden. Direct aan zee is het iets minder heet, maar ook daar kan lokaal de tropische grens van 30 graden overschreden worden. Verder is er vooral in de ochtend op de stranden al kans op een eerste (onweers)bui. Ook op andere plaatsen komt geleidelijk meer vocht in de atmosfeer, waardoor het drukkend warm en benauwd wordt. In het hete binnenland zou later heel lokaal ook een onweersbui kunnen ontstaan.

In de avond naderen vanuit het zuiden naderen (zware) onweersbuien, maar deze lijken het zuidwesten van ons land pas tegen middernacht te bereiken.

In de nacht naar vrijdag vallen vooral in de westelijke helft van het land (soms zware) regen- en onweersbuien. Landinwaarts blijft het op basis van de huidige weerkaarten op veel plaatsen droog. Het is wederom een echte plaknacht, met minima tussen 16 en 20 graden.

Vrijdag overdag vallen ook (soms zware) regen- en onweersbuien, de meeste wederom in de westelijke helft van het land, maar ook elders is een stevige bui niet uit te sluiten. Regionaal kan een flinke plens regen vallen. De zon komt er af en toe tussendoor en het is drukkend warm, met middagtemperaturen tussen 20 graden aan zee en 30 graden in Limburg en Oost-Brabant.

Zaterdagochtend trekken de regen- en onweersbuien naar het noorden weg, waarna het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog wordt en de zon weer af en toe doorbreekt. De wind draait even naar het westen tot noordwesten en daarmee wordt het iets minder heet. De middagtemperaturen variƫren van 18 graden aan zee tot 27 graden in Limburg.

Zondag draait de wind weer terug naar het hete oosten en wordt het met flink wat zon, maar ook een paar regen- en onweersbuien, regionaal weer 30 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn