Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

17 juni 2021 door Jannes Wiersema

Zwoele zomeravond, vannacht kans op zware onweersbuien.

Vanavond naderen vanuit het zuiden (zware) onweersbuien, maar deze lijken het zuiden van ons land pas tegen middernacht te bereiken. De wind neemt af en draait naar een noordoostelijke richting. In het noordwesten koelt het vrij vlot af. In het zuidoosten blijft het nog lang zomers warm.

Vannacht trekken vooral over de westelijke helft van het land (soms zware) regen- en onweersbuien. Landinwaarts blijft het op basis van de huidige weerkaarten op meer plaatsen droog, maar toch is het niet gezegd dat deze gebieden niet met (zwaar) onweer te maken krijgen. Die kans is wel degelijk aanwezig. Het is wederom een echte plaknacht, met minima tussen 15 en 21 graden. De laagste waarden vinden we in het Waddengebied.

Tijdens de buien is er kans op hagel, flinke windvlagen en veel regen in korte tijd. Lokaal kan het tot kortdurende wateroverlast komen.

Morgen overdag trekken de forse onweersbuien in de ochtend snel naar het noorden weg. Dan is het even droog en breekt de zon door, waardoor het ook meteen broeierig warm wordt. Het kwik schiet omhoog naar 28 tot 32 graden. Aan zee is het iets koeler en op de Wadden veel koeler met daar 20 graden. De wind is matig en waait eerst uit het oosten tot noordoosten. Later op de dag zoekt de wind de zuidelijke richting weer op.

Vanaf het eind van de middag neemt vanuit het zuiden de kans op zware onweersbuien weer toe. Tegen en in de avond worden de zwaarste buien in het westen en noorden verwacht. Dit kunnen zeer zware onweersbuien zijn met hagelstenen van 2 tot 5 cm, zware windstoten tot 90 km/u en zeer veel neerslag in korte tijd. Op sommige plekken kan vrijdag 50-80 mm vallen en dat is ongeveer zoveel als normaal in de hele maand juni valt.

In de avond en nacht naar zaterdag steekt een stevige zuidwestenwind op, die aan zee hard kan worden, 7 Bft. De warme lucht wordt dan ons land uitgeblazen. De buien trekken in de nacht snel naar het noordoosten weg. Aan zee koelt het af tot 15 graden, maar langs de oostgrens is het niet kouder dan een graad of 20 en is wederom sprake van een tropennacht.

Zaterdagochtend maakt het noorden nog kans op een bui, maar ook daar wordt het snel droog. Overdag is er een mix van zon en stapelwolken en het blijft droog. De wind neemt snel af en draait naar het noorden. Het wordt daardoor niet meer zo warm met 16 graden op Terschelling tot toch nog 27 in Sittard. Het is niet meer zo benauwd.

Zondag draait de wind even terug naar het zuiden en keert het benauwde weer ook terug. De temperatuur stijgt naar 22-25 graden aan zee en 25-30 graden in het binnenland. Opnieuw kunnen flinke onweersbuien ontstaan, maar er is ook ruimte voor de zon.

Na het weekend wordt het gematigd zomerweer met een mix van zon, wolken en enkele buien. Maandag is het nog zomers met een graad of 25, maar vanaf dinsdag is het gevoelig frisser met circa 20 graden.(bron\; weer.nl\0

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn