Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

18 juni 2021 door Jannes Wiersema

Broeierig en lokaal zware onweersbuien.

Vanavond trekken zware regen- onweersbuien verder naar het noorden waarna ze rond middernacht het land weer verlaten. Dit zijn potentieel zeer zware buien, met kans op hagelstenen van 2 tot 5 cm, zware windstoten tot 90 km/u en veel neerslag in korte tijd. Op sommige plekken kan 50-80 mm vallen en dat is ongeveer zoveel als normaal in de hele maand juni valt.

Vannacht steekt er een stevige zuidwestenwind op, die aan zee hard kan worden, 7 Bft. De warme lucht wordt dan deels het land uitgeblazen. Aan zee koelt het af tot 15 graden, maar langs de oostgrens wordt het niet veel kouder dan een graad of 20 en is wederom sprake van een tropennacht.

Morgen is er een mix van zon en stapelwolken en het blijft droog. De wind neemt snel af en draait naar het noorden. Het wordt daardoor niet meer zo warm met 16 graden op Terschelling tot toch nog 27 graden in Sittard. Het is niet meer zo benauwd.

Zondag vallen in de nacht en vroege ochtend al enkele regen- en onweersbuien. De wind draait weer even naar het zuiden waardoor het opnieuw benauwd wordt. De temperatuur stijgt naar 22 tot 25 graden aan zee en 25 tot 30 graden in het binnenland. Opnieuw kunnen ’s middags lokaal een paar flinke onweersbuien ontstaan, maar er is ook ruimte voor de zon.

Na het weekend wordt het gematigd zomerweer met een mix van zon, wolken en enkele buien. Maandag wordt het lokaal in het zuiden nog zomers met een graad of 25, maar vanaf dinsdag is het overal gevoelig frisser met maxima rond een graad of 20.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn