Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

15 augustus 2021 door Jannes Wiersema

Vannacht aantrekkende wind en buien.

Vanavond neemt vooral in de noordelijke helft van het land de bewolking toe. Komende nacht is eerst in het noorden kans op een bui, later in de nacht ook in de rest van het land. De temperatuur komt uit op zo’n 14 graden in het binnenland tot een zachte 17 of 18 graden aan de kust. De wind trekt aan.

Morgenochtend is het overwegend bewolkt en trekken van het westen uit buien over het land. Ook in de middag valt er van tijd tot tijd nog wat neerslag. In loop van de middag lijkt het in het zuiden en westen wat op te klaren en kan de zon nog even schijnen. In noorden en noordoosten kunnen tegen de avond juist enkele actievere buien het land op komen, mogelijk met onweer.

Er staat een stevige westelijke tot noordwestelijke wind, krachtig in de kustgebieden tot hard langs de noordkust, op de Wadden en op het IJsselmeer. Tegen het eind van de middag en in de vroege avond wordt de wind op De Wadden zelfs even stormachtig (windkracht 8) en daarbij komen windvlagen tot ongeveer 80 kilometer per uur. Volgens sommige weermodellen zijn uitschieters tot 100 km/uur niet uitgesloten. Met maxima rond de 17 a 18 graden is het ronduit koud voor de tijd van het jaar.

Ook dinsdag is het nog wisselvallig en fris. De wind neemt wat af, maar vooral aan de noordkust waait het nog flink. Hier en daar valt nog een bui, maar tussendoor is er iets meer ruimte voor de zon. Het kwik blijft steken rond een graad of 18.

Woensdag gaan de temperaturen iets omhoog. Het wordt dan 18-20, lokaal 21 graden bij een matige westelijke wind. In de ochtend is er in het hele land kans op een bui, in de middag trekken de buien naar het oosten weg en breekt de zon vaker door.

Donderdag komen er een paar buitjes voor, terwijl het in de middag opnieuw wat op kan klaren. De maximumtemperatuur ligt met 18-22 graden weer een fractie hoger.

Vrijdag lijkt een vrij bewolkte dag te worden met van tijd tot tijd een bui, en ook in het weekend houdt de wisselvalligheid aan. Wel lijkt de zon er dan af en toe bij te komen en gaan de temperaturen weer iets omhoog. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn