Saturday 29 January
Weerman Jannes Wiersema

22 augustus 2021 door Jannes Wiersema

Veel bewolking met regelmatig (onweers)buien.

Na de plensbuien van de nacht is het vanochtend in het noorden nog steeds nat en daar blijven voorlopig perioden met regen voorkomen. Elders is het meest droog maar overheerst de bewolking en is de zon slechts af en toe te zien. In de loop van de ochtend ontstaan vanuit het westen nieuwe buien.

Vanmiddag vallen verspreid over het land buien, vooral in het zuiden en oosten ook met onweer. In totaal kan vandaag vooral in het noorden tot 50 mm aan regen vallen, maar ook elders kan het lokaal behoorlijk nat zijn doordat de buien langzaam trekken. Het wordt maximaal 18 tot 21 graden, met de hoogste temperaturen in het oosten. In de kustgebieden koelt het ’s middags nog wat verder af doordat aan de kust een (vrij) krachtige wind van zee opsteekt. In het binnenland staat weinig wind.

Vanavond trekken de buien naar het zuidoosten weg en is vooral in het noorden wat ruimte voor opklaringen. Vannacht is een lokaal buitje niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen is het droog met soms een opklaring. Er ontstaat op veel plaatsen wat nevel of mist en het koelt af naar 14 of 15 graden.

Morgen begint de dag op veel plekken nog met bewolking, maar al snel komt vanuit het noorden ruimte voor de zon. Zeker in de kustgebieden schijnt de zon een groot deel van de dag, maar richting het zuidoosten kan de bewolking hardnekkig zijn. Lokaal kan daar zelfs een enkele drup regen uit vallen, maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. Met maximaal 20 tot 23 graden is het wat warmer dan vandaag. De wind is meest matig, aan de kust vrij krachtig uit het noordoosten.

Dinsdag voert een zwakke tot matige noordoostenwind drogere lucht aan. Daardoor is er veel ruimte voor de zon en blijft het overal droog. De temperaturen liggen rond het gemiddelde voor eind augustus met 20 tot 23 graden.

Woensdag draait de wind naar het noordwesten en komt een koufront dichterbij. De dag begint waarschijnlijk nog met aardig wat zon, maar al snel volgen vanuit het noorden meer wolken en neemt de kans op (mot)regen toe. In het zuiden kan het – voor het koufront uit – nog 21 of 22 graden worden, in het noorden wordt het maximaal 18 of 19 graden.

Donderdag en vrijdag wordt vanuit het noorden behoorlijk frisse lucht naar ons land gevoerd. Het wordt dan waarschijnlijk niet veel warmer dan 17 tot 19 graden. Er is bewolking en soms valt daar wat (mot)regen uit, maar er is ook ruimte voor de zon.

In het weekend lijkt het rustig weer te blijven met een afwisseling van zon en wolken. Daarbij blijft het overwegend droog. Overdag wordt het mogelijk weer een graadje warmer, maar in de nachten kan het dan wel behoorlijk afkoelen. De temperaturen zouden in het binnenland dan kunnen dalen richting de 5 graden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn