Friday 12 August
Weerman Jannes Wiersema

26 september 2021 door Jannes Wiersema

Vandaag nog warm, maar herfstweer ligt op de loer.

Vanochtend wisselen zon en wolken elkaar af. Ook trekken er een paar buien over het midden en noorden van het land, maar op de meeste plekken blijft het droog. De wind draait in de loop van de ochtend en middag naar het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht.

Vanmiddag komt de temperatuur uit op 21 graden aan de kust en 23 à 24 graden elders. Mogelijk dat het in het zuidoosten lokaal nog zomers warm kan worden met 25 graden. Door de vrij hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig aan. Eerst is de zon nog regelmatig te zien, maar in de loop van de middag komt vanuit het zuiden meer (hoge) bewolking opzetten. Aan het einde van de middag kunnen er voornamelijk in de zuidoostelijke helft van het land een paar buien ontstaan, mogelijk met onweer.

Vanavond komen er verspreid over het land een paar buien voor, mogelijk met een enkele klap onweer. In de loop van de avond en vannacht verlaten de buien het land en komt er meer ruimte voor opklaringen. De temperatuur daalt naar 13 tot 16 graden en lokaal kan wat nevel of mist ontstaan.

Morgen begint de dag droog met vooral in het oosten nog wat ruimte voor de zon. In het westen wordt de bewolking al snel dikker door een koufront dat ons land nadert. Voor het koufront uit kan het nog opwarmen naar 18 graden aan de kust tot mogelijk 22 graden in het oosten. In de middag trekt het koufront dan van west naar oost over het land en regent het van tijd tot tijd. De wind draait dan van het zuiden naar het westen en wordt matig tot vrij krachtig, aan zee mogelijk krachtig (windkracht 6). Aan het einde van de middag en in de avond kan de zon vanuit het westen nog even doorbreken.

Dinsdag bevinden we ons tussen twee storingen in. Na een frisse start met in het binnenland temperaturen van 8 tot 10 graden is er overdag naast wolken ook regelmatig ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog en de zuidwestenwind neemt wat in kracht af. Het wordt maximaal zo’n 18 graden.

Woensdag krijgen we te maken met een ander weertype. Hoewel de zon ook regelmatig van de partij zal zijn, is het beduidend minder aangenaam weer dan op dinsdag. Zo neemt de west- tot zuidwestenwind duidelijk in kracht toe. Bovendien trekt ’s ochtends waarschijnlijk een storing over het land en vallen ’s middags nog wat buien. De temperatuur daalt nog wat verder en komt uit op 14 tot 17 graden.

De dagen daarna blijft het waarschijnlijk herfstachtig weer. Er is slechts af en toe ruimte voor de zon, het waait soms flink en er valt regelmatig regen of een bui. Daarbij blijven de temperaturen zo tussen de 14 en 18 graden liggen. Dat zijn vrij normale temperaturen voor begin oktober.(weer.nl_

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn