Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

04 december 2021 door Jannes Wiersema

Vanaf zondag tijdelijk weer iets kouder.

Een grijze start vandaag, met veel bewolking en regionaal wat nevel. In de zuidoostelijke helft van het land valt soms een drup motregen, maar op de meeste plaatsen is het vanochtend nog droog. De wind is zwak tot matig vanuit zuidelijke richtingen. Vanmiddag trekt er een lagedrukgebied over het noorden van het land, waardoor de wind wat meer variabel wordt. Vooral langs de zuidwestkust steekt tijdelijk een stevigere westenwind op, tot windkracht 5. Op steeds meer plaatsen valt vanmiddag af en toe regen en de middagtemperatuur komt uit tussen 5 graden in Groningen en 8 graden langs de zuidwestkust. Later vanmiddag wordt het in Zeeland als eerste weer droog, met daar mogelijk nog net een knipoog van de zon.

Vanavond trekt de regen het land uit en is het tijdelijk droog met wat opklaringen. Plaatselijk ontstaat er in die opklaringen in het binnenland wat nevel of een mistbank. Later vannacht valt aan de kust weer een lokale bui, in het uiterste noordoosten mogelijk een sneeuwbui. De wind draait naar het noordoosten en het koelt af tot 2 graden langs de oostgrens en tot lokaal 5 graden langs de westkust.

Morgen is het met een naar noordoost gedraaide wind weer iets kouder dan vandaag. Het wordt 3 of 4 graden langs de grens met Duitsland tot 7 graden direct aan zee, maar in de loop van de dag gaat het kwik vanuit het noordoosten geleidelijk nog iets omlaag. Op de Wadden kan de wind soms even vrij krachtig zijn, 5 Beaufort. Er valt af en toe wat lichte regen, mogelijk gemengd met wat natte sneeuw, maar de meeste plekken houden het droog. Af en toe komt de zon erbij, al blijft bewolking duidelijk de overhand houden. In de nacht naar maandag klaart het wat op en daalt de temperatuur tot rond het vriespunt.

Na het weekend blijft het in eerste instantie nog relatief koud, met maandag 2 tot 5 graden. Het is daarbij eerst overwegend droog, met soms een gaatje voor de zon. Later op de dag trekt vanuit het westen een gebied met neerslag het land binnen en kan het in het oosten ook tot (natte) sneeuw komen.

De dinsdag lijkt grotendeels droog te verlopen, maar in de nacht naar woensdag volgt vanaf de Noordzee een volgende storing en deze trekt van west naar oost over het land met regen en in de noordoostelijke helft van het land ook (natte) sneeuw. De dagen daarna blijft het wisselvallig, met verspreid een paar buien en soms wat zon, maar het wordt wel weer iets minder koud, veelal rond 7 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn