Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

18 januari 2022 door Jannes Wiersema

Hardnekkig ochtendgrijs, later lokaal wat zon

Een hogedrukgebied komt vandaag met de kern boven Belgiƫ te liggen. Daardoor staat er in het zuiden van ons land nauwelijks wind, in noorden is de zuidwestenwind matig, 3 of 4 Bft. Door het rustige weer zal het ontstane ochtendgrijs niet of nauwelijks oplossen en kan het in het westen en noorden zelfs tot in de middag nog mistig blijven. Op die plekken met mist en lage bewolking wordt het maximaal een graad of 4. In het zuiden en oosten komt de zon in de loop van de middag soms door de bewolking heen, vooral in Limburg, en als dat gebeurt kan het kwik daar stijgen tot 8 graden.

Vanavond en vannacht breiden de mist en lage bewolking zich uit over het hele land, alleen in het noorden is de kans op mist kleiner. Als er in het zuidoosten nog opklaringen voorkomen kan het flink afkoelen tot enkele graden onder het vriespunt. Onder de bewolking is het minder koud met circa 4 graden. Er staat daarbij weinig wind.

Morgen bereikt een koufront ons land. Er is veel bewolking en aan het begin van de middag gaat het vanuit het noordwesten een tijdje regenen. Tegen de avond wordt het in het noordwesten droog en mogelijk is daar nog net de zon even te zien. De wind draait naar het noordwesten en neemt toe naar matig in het binnenland en krachtig aan zee, windkracht 3 tot 6. Het wordt 5 graden in Zuid-Limburg tot 8 graden aan de westkust.

Donderdag stroomt koudere lucht onze omgeving in. Na een frisse nacht met vooral in het zuidoosten kans op lichte vorst wordt het overdag 3 tot 6 graden. Daarbij steekt een gure noordwestenwind op, tot windkracht 7 op de Wadden, waardoor de gevoelstemperatuur een groot deel van de dag onder nul ligt. Met die stevige wind worden vanaf de Noordzee winterse buien bij ons aangevoerd, lokaal met kans op hagel, een vlok natte sneeuw en temperaturen dichtbij het vriespunt. De meeste (winterse) buien lijken in de noordoostelijke helft van het land te gaan vallen, in de hoek van Zeeland blijft het mogelijk helemaal droog.

Vrijdag trekt een warmtefront over het land en is het bewolkt met enige tijd regen of motregen. Hoewel de noordwestenwind iets in kracht afneemt, lijkt het een waterkoude dag te gaan worden. Het wordt 5 graden in Limburg tot 8 graden langs de westkust.

Het weekend ziet er weer grijs uit en uit de bewolking zou wat regen kunnen vallen. De temperatuur schommelt in de middag rond 8 graden en daarmee is het vrij zacht winterweer. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn