Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

12 maart 2022 door Jannes Wiersema

Zon en stapelwolken, vanavond drup regen

Lange tijd heeft een hogedrukgebied storingen bij ons uit de buurt weten te houden, maar dit weekend weet een tweetal storingen ons toch te bereiken. Beide fronten trekken echter vooral in de avond- en nachtperiode over het land, dus overdag is het zo goed als droog. Vooral in het oosten schijnt de zon. Vandaag wordt het 11 tot 15 graden en morgen kan het kwik nog wat verder stijgen.

Vanochtend kan in het noordoosten nog een drup regen vallen, maar het wordt snel droog en er is een mix van zon en stapelwolken. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind, die aan zee vrij krachtig is (2-5 Beaufort) loopt de temperatuur snel op tot dik 10 graden.

Vanmiddag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en wordt dan ook dikker. Aan het einde van de middag maken Zeeland en Brabant kans op een buitje. De zuidelijke wind neemt in de loop van de dag iets af, 2 tot 4 Beaufort, en het blijft zacht. De middagtemperatuur komt uit tussen 11 graden aan de kust en 15 graden langs de oostgrens.

Vanavond breidt de regen zicht geleidelijk wat verder uit over vooral de westelijke helft van het land, maar veel lijkt er niet te vallen. Gedurende de nacht trekt de regen ook oostwaarts, maar de storing lost tegelijkertijd ook op, waardoor er daar slechts een paar spatten vallen. Achter de storing klaart het vanuit het westen geleidelijk weer op en het wordt niet kouder dan 4 graden in Groningen en 9 graden in Zeeland.

Morgen is een vergelijkbare dag als vandaag. Vooral in de ochtend laat de zon zich goed zien, afgewisseld met ook wat (dunne) wolkenvelden en pas in de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking weer verder toe. Zeeland kan tegen de avond als eerste weer rekenen op wat regen en dit breidt zich gedurende de avond weer verder uit over het land. Er staat iets meer wind dan vandaag, matig tot vrij krachtig vanuit het zuiden tot zuidoosten, 3 tot 5 Beaufort. En de maximumtemperatuur komt een graadje hoger uit, met 12 graden in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal 17 graden in het zuidoosten.

Morgenavond en in de nacht naar maandag trekt de regen over het land en valt op meer plaatsen wat regen. Tegen de ochtend is het alweer zo goed als droog met opklaringen en minimumtemperaturen rond 6 graden.

Maandag wordt dan weer een mooie lentedag, met vooral in de ochtend veel zon. In de loop van de middag neemt de bewolking weer toe, maar het blijft overal droog. De zuidelijke wind is eerst zwak tot matig, maar valt in de middag grotendeels weg en dat maakt het met middagtemperaturen tussen 10 en 15 graden heel aangenaam.

Dinsdag ligt een zwakke storing in de buurt van ons land en daardoor maakt vooral het zuiden kans op wat regen. In het noorden lijkt het droog te blijven met meer zon. Er staat weinig wind uit een oostelijke richting en het wordt 11 graden op de Wadden tot 16 graden in Zeeuws-Vlaanderen.

Woensdag stroomt volgens de huidige berekeningen zeer zachte lucht ons land binnen. Met behoorlijk wat ruimte voor de zon kan het in de middag 15 tot zeer lokaal 20 graden worden! Alleen op de Wadden wordt de 15 graden nog niet gehaald.

Vanaf donderdag is de kans op een zonnig weerbeeld groot, maar de temperatuur moet wel wat inleveren.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn