Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

19 maart 2022 door Jannes Wiersema

Zonnig, maar een beetje schraal.

Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor prachtig zonnig voorjaarsweer. Het is zonnig, maar de aantrekkende oostenwind maakt het wel wat schraal. Het wordt 10-15 graden. Vannacht is het helder en blijft de temperatuur net boven het vriespunt steken. In de loop van zondag en op maandag zien we even wat wolken verschijnen en is kans op een lokale bui. Daarna wordt het zonovergoten en warmer.

Het belooft een schitterende voorjaarsdag te worden met volop zon. Vanochtend is het eerst nog fris met in het noordoosten temperaturen rond het vriespunt. Het kwik stijgt snel richting 10 graden. De noordoostenwind trekt wat aan en maakt het fris.

Vanmiddag blijft het zonnig. Wel waait er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind en deze maakt het fris voor het gevoel. De maxima lopen uiteen van 10 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en lokaal 15 graden in het zuiden en in de duingebieden in het westen.

Vanavond is het helder. Komende nacht drijven enkele wolkenvelden vanuit Duitsland over het zuiden van het land, maar waarschijnlijk blijft het overal droog. De stevige noordoostelijke wind neemt weer in kracht af en het koelt af tot een graad of 2. Lokaal wordt in het binnenland het vriespunt aangetikt op vorstgevoelige plekken. Aan zee is het 4 graden.

Morgenochtend start op veel plekken zonnig, maar in het zuiden komen ook wolkenvelden voor en valt een enkele bui. In de loop van de dag ontstaan in het binnenland stapelwolken. De lucht is namelijk iets onstabieler. Naast stapelwolken is er ook in de middag nog ruimte voor de zon, vooral in de kustprovincies. Heel lokaal kan in de loop van de middag een bui vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Er waait een stevige wind die wat meer naar het zuidoosten draait. Het wordt 10 graden op Terschelling tot 14 graden langs de oostgrens.

Maandag ligt een zwakke storing boven ons land. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. In de nacht kan hier en daar een buitje overtrekken, maar overdag wordt het al snel droog en breekt vanuit het zuidoosten de zon steeds vaker door. Met deze zuidoostenwind, die een stuk rustiger is dan in het weekend, wordt behoorlijk zachte lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 11 graden op de Waden en 15-18 graden landinwaarts. In de zon zal het zeer aangenaam zijn.

Dinsdag is de storing verdwenen en is de lucht weer strakblauw. Met een oostenwind wordt behoorlijk zachte lucht aangevoerd, de maxima liggen rond 19 graden, ook op de westelijke stranden. In de loop van de middag kan daar een zeewindje invallen. Aan de Zeeuwse kust en in de noordelijke provincies is het een paar graden minder warm. Op de Wadden is het een graad of 13.

Vanaf woensdag blijft het nog dagenlang zonnig en droog door een hogedrukgebied boven ons land. De (noord)oostenwind is zwak tot matig van kracht en de temperatuur ligt rond 17 graden. Ook op de stranden is het aangenaam, maar kan het in de loop van de middag afkoelen door zeewind. In de noordelijke provincies is het een graad of 14. Frisser is het in het Waddengebied, met beduidend lagere temperaturen rond 10 graden. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn