Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

26 maart 2022 door Jannes Wiersema

Zuiden zonnig, noorden ook wat wolken.

Vandaag begint regionaal met lichte vorst en vooral in het noorden lokaal met mist. Die mist lost echter snel op en dan is er vanochtend volop ruimte voor de zon. Er staat niet veel wind, zwak tot matig vanuit noordelijke richtingen. Vanmiddag neemt de wind iets toe, en vanaf de Noordzee trekken dan wat wolkenvelden over het noorden en later ook midden van het land. In het zuiden blijft het zonnig. De middagtemperatuur stijgt snel, maar omdat aan de kust een windje vanaf zee opsteekt, blijft het kwik daar steken op 13 graden. Landinwaarts warmt het op naar 16 tot lokaal 19 graden.

Vanavond trekt de bewolking verder zuidwaarts, waarna het in het noorden weer opklaart. In de loop van vannacht zijn er ook in het zuiden weer opklaringen. Vooral in het noordoosten kan onder een heldere hemel en met weinig wind mist ontstaan en daar koelt het af tot rond het vriespunt, in het zuiden wordt het met nog wat bewolking niet kouder dan 6 graden.

Morgen trekken de laatste wolkenvelden ’s ochtends naar België weg en de lokale mist verdwijnt snel. De zon krijgt vervolgens weer alle ruimte, in de middag afgewisseld met ook een paar vriendelijke stapelwolken. De noordelijke wind neemt iets in kracht af, maar voert wel frissere lucht aan. Het wordt maximaal 10 graden op de Wadden, 15 graden in het midden van het land en 16 graden in Brabant en Zeeuws-Vlaanderen.

In de nacht naar maandag kan op grote schaal mist en lage bewolking ontstaan, waardoor de dag met ochtendgrijs begint. Het noorden blijft ook maandag overdag gevoelig voor wat wolken, maar in het zuiden breekt de zon weer goed door. In het zuiden kan het dan toch weer 18 graden worden, in het noorden is het een stuk frisser, met slechts 8 tot 13 graden.

Dinsdag trekt een koufront over het land, met bewolking en enkele maartse buien. In de loop van de dag trekken de buien naar het zuiden weg en krijgt de zon weer meer ruimte. Met een aantrekkende noordelijke wind wordt het dan in het hele land frisser, met 7 graden op Texel tot 13 graden in Zuid-Limburg.

De dagen daarna voert een noordelijke stroming steeds koudere lucht aan. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal en overdag komen de temperaturen niet meer boven de 10 graden uit. De winterjas kan dus weer aan! Omdat de wind aantrekt wordt het guur. Soms schijnt de zon, maar er trekken ook geregeld buien over het land en dit zijn soms ook maartse buien met hagel of wat natte sneeuw. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn