Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

05 april 2022 door Jannes Wiersema

Regenachtig, maar wel minder koud

Storingen trekken van tijd tot tijd over ons land en brengen wind en regen met zich mee. Vandaag is het regenachtig, al zijn er soms ook droge momenten. Het kan vandaag in het zuiden plaatselijk 14 graden worden. Daarna gaat de temperatuur weer naar beneden en aan het einde van de week is er kans op winterse neerslag.

Vanochtend is het bewolkt en van tijd tot tijd valt lichte (mot)regen. Daarbij waait er met uitzondering van het noorden en oosten, een stevige westenwind. Met een graad of 10 is het niet koud.

Vanmiddag blijft het regenachtig, maar in het zuidwesten wordt het een stuk droger en in de westelijke helft van het land zou tegen de avond de zon even door kunnen breken. Verder naar het oosten is het de hele dag grijs en daar valt ook de meeste neerslag.

De westelijke tot zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5 en aan zee kan het soms nog wat harder waaien. In het noordoosten is het de eerste helft van de middag nog kalm en trekt de westelijke wind pas aan het eind van de middag aan. Het is 9 graden in het noordoosten van Groningen tot lokaal 14 graden in Zeeuws-Vlaanderen.

Vanavond wordt het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen droog en kan het af en toe opklaren. Vannacht trekt nog een enkele bui over het land. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien en het koelt nauwelijks af met minima tussen 7 en 9 graden.

Morgen neemt de bewolking snel toe en gaat het vanuit het westen flink regenen, vooral in de middag. Aan het eind van de middag klaart het vanuit het westen weer op, terwijl langs de oostgrens in de ochtend juist nog even de zon kan schijnen. De temperatuur ligt tussen 10 en 12 graden en de zuidwestenwind is matig tot krachtig in het binnenland en mogelijk stormachtig aan de kust, windkracht 4 tot 8.

Donderdag lijkt een onstuimige dag te worden met een westenwind windkracht 6 in het binnenland en mogelijk stormachtig aan de kust. Ook kunnen in de kustprovincies zware windstoten voorkomen. Er trekken buien over het land, lokaal met hagel en een klap onweer, maar tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Met 8 tot 11 graden is het koud.

Vrijdag trekt een lagedrukgebied over Frankrijk. In ons land is er veel bewolking en vooral in het zuiden valt regen. Verder naar het noorden is het droger en is de kans op zon groter. De wind neemt flink af en is nauwelijks nog aanwezig. Met 8 tot 10 graden blijft het koud voor april.

In het weekend knapt het langzaam op. De wind houdt zich vrij rustig, maar waait wel uit de koude noordoosthoek. Daardoor kunnen zaterdag winterse buien ons land bereiken met hagel en natte sneeuw. De temperatuur komt dan niet hoger uit dan 8 tot 10 graden. Ook zondag is nog kans op een winters buitje, maar is het wel een stuk zonniger en kan het maximaal 10 tot 14 graden worden. In de nachten vriest het op grote schaal licht.

Na het weekend draait de wind naar het zuidoosten en wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd. De koude nachten raken we geleidelijk kwijt en overdag schiet het kwik, zonder dat het daarbij stralend zonnig lenteweer wordt, richting de 20 graden. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn