Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

27 april 2022 door Jannes Wiersema

Op veel plaatsen een vriendelijke Koningsdag

Tijdens Koningsnacht is het in een groot deel van het land helder geweest, en aan het eind van de nacht liggen de temperaturen in het binnenland rond het vriespunt, hier en daar heeft het zelfs licht gevroren.. Er is weinig wind en lokaal is mist ontstaan. In het noorden en westen is een gebied met bewolking van de Noordzee binnengedreven.

Vandaag, Koningsdag, start dus fris, maar overdag loopt de temperatuur op naar zo’n 12 graden op de Wadden tot rond 17 graden in het zuiden. Aan het begin van de dag zijn er vooral in het noorden en westen nog wolkenvelden aanwezig, maar langzaam maar zeker brokkelen die steeds meer af en breken op en krijgt de zon meer ruimte. In het zuiden en oosten ziet het er de hele dag behoorlijk zonnig uit, met daar vanmiddag ook de vorming van stapelwolken. In het hele land blijft het droog en zo wordt het een heel vriendelijke Koningsdag.

Vanavond en de komende nacht zijn er op veel plaatsen opklaringen, in het noorden kunnen ook nog steeds wolkenvelden van de Noordzee binnendrijven. Er is maar weinig wind en de temperaturen kunnen in het binnenland, net als de afgelopen nacht, weer hier en daar tot in de buurt van het vriespunt dalen.

Morgen schijnt de zon in het hele land flink, al ontstaan vooral ’s middags ook wat stapelwolken. In het noorden is de kans op bewolking wat groter. Het blijft droog en de noordenwind is zwak tot hooguit matig. De temperatuur loopt weer wat verder op, naar 14 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden.

Vanaf vrijdag doet de temperatuur weer een stapje terug en wordt het gemiddeld zo’n 13 of 14 graden, vrijdag in het zuidoosten nog wel hoger. Verder neemt de kans op een heel lokale bui wat toe, maar meer dan een lokaal spatje lijkt het niet te worden. Daarnaast blijft ook de zon regelmatig te zien.

Ook in het weekend verandert er niet veel. De bewolking krijgt iets meer de overhand, maar zonloos wordt het zeker niet. Het is wel droog en het blijft met een noordelijke aanvoer wat aan de frisse kant: opnieuw wordt het een graad of 14. Na het weekend lijkt de wind iets meer de noordwesthoek op te zoeken, maar vooralsnog lijkt dat weinig in het weerbeeld te veranderen.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn