Sunday 28 April
Weerman Jannes Wiersema

06 december 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Tussen een naar het oosten trekkende opvullende diepe depressie boven Zuid-Zweden en een hogedrukgebied met zwaartepunt ten zuidwesten van Ierland wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd, waarin winterse buien tot ontwikkeling komen. Op nadering van een warmtefront vanuit het zuidwesten (om 06 UTC zaterdag boven het zuidwesten) wordt de onstabiliteit geleidelijk minder diep als gevolg van warmteadvectie op hoogte. Het warmtefront verlaat zaterdag om ca. 18 UTC het noordoosten van het land en dan bevindt ons land zich volledig in de warme sector.

Het is wisselend bewolkt en er zijn geregeld (hagel)buien, soms natte sneeuw en zware windstoten tot 100 km/uur. Wel neemt de buiigheid tegen de avond af. Het wordt niet warmer dan 5 graden. De wind, west tot noordwest, neemt in het zuidelijk kustgebied af tot hard, maar blijft in het noorden nog stormachtig, in het oostelijke waddengebied eerst nog noordwesterstorm. In het binnenland is de wind nog steeds vrij krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuidoosten tot 5 graden langs de kust. De wind is noordwest en neemt in het zuidelijk kustgebied af tot vrij krachtig en in het noorden tot hard. Later in de nacht draait de wind naar westelijke richtingen en neemt verder af.

Zaterdag overdag is het bewolkt en motregen, mogelijk voorafgegaan door lichte (natte) sneeuw, trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden. De wind is langs de kust westelijk en (vrij) krachtig en in het binnenland matig uit zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Aan de noordoostflank van een hoogterug boven het Iberisch Schiereiland staat een noordwestelijke stroming die in onze omgeving zorgt voor aanvoer van polaire lucht. Dit weekeinde trekt over de top van deze hoogterug nog een frontale storing van het west naar oost over ons land. Na het weekeinde zien we dat het uitzakken van kou over westelijke deel van de Atlantische Oceaan voor de versterking en de opbouw van het hoog richting het vasteland van West-Europa plaats vindt. Mede als gevolg van een uitzakkende hoogtetrog boven Oost-Euopa heeft de atmosfeer een stabiele oplossing in de vorm van een Omega-blokkade. Hierbij heeft ons land, zeker de eerste 10 dagen, volgens vrijwel alle EPS-leden met de hoogterug te maken, hetgeen resulteert in een stabiel weertype die na het weekeinde zijn beslag krijgt.

Vooruitzichten

Zondag nog veel bewolking en periode met regen. Vanaf maandag overgang naar iets meer zon en verder een rustig en droog weertype. De middagtemperatuur daalt naar een graad of 4 en de minima liggen op of iets onder het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 13 december tot en met vrijdag 20 december

Grote kans (80 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima en maxima iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386307924513

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn