Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

Aanhoudend zacht en wisselvallig.

22 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een brede frontale zone ligt NW-ZO geori├źnteerd boven het midden van Nederland. Deze zone beweegt noordoost en zal tegen het einde van de ochtend het noordoosten verlaten. Hier achter komen we in een brede warme sector terecht met aanvoer van opnieuw zeer zachte lucht. In de warme sector zien we overdag in het theta-w patroon op 850 hPa een gradient over het noordwesten van het land lopen, wellicht een oude frontale zone. Het eigenlijke golvende koufront trekt in de nacht naar woensdag van west naar oost over ons land.

De ochtend begint bewolkt en regenachtig, maar in de loop van de ochtend wordt het op de meeste plaatsen droog, vooral in het noordwesten kan af en toe nog wat lichte regen blijven vallen. Met name in het zuiden zijn er enkele opklaringen mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 14 graden. De zuidwestenwind neemt boven land toe naar vrij krachtig tot krachtig. Aan zee wordt de wind hard tot stormachtig met in het noordwesten opnieuw zware windstoten rond 80 – 90 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en valt er overal af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind neemt in de loop van de nacht af naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig.

In de ochtend trekt de regen naar het oosten weg en gaat op veel plaatsen de zon schijnen, wel kan er in de middag nog een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind is zuidwest tot west en en neemt weer tijdelijk tot naar vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, mogelijk hard. Later in de middag en avond neemt de wind weer langzaam af.

De synoptische situatie is behoorlijk eenduidig. De meanderende zonale stroming wordt vanaf het einde van deze week onderbroken door een vrij sterke opbouwende hoogterug. De rug as ligt ten oosten van het aandachtsgebied. Dit resulteert in een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. De meeste leden handhaven de rug tot aan het “nieuwjaars”weekeinde en laten daarna de zonale stroming weer tot boven onze omgeving op gang komen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zeer zacht, later zacht. Vrij veel bewolking en af en toe wat regen. Vooral de eerste dagen vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 29 december tot en met dinsdag 05 januari 80-90% kans op aanhouden van het zachte, licht wisselvallige weer. 10-20% kans op overgang naar een droog en kouder weertype.

In de meeste oplossingen is de genoemde hoogterug vrij krachtig. Dit betekent dat er boven het Europese continent wel wat stralingskoude kan opbouwen. Een aantal leden leggen de rug as iets dichter bij het aandachtsgebied. Deze geven dan ook een koudere oplossingen. De andere oplossingen zijn de zachte varianten, met dus een oostelijker positie van de as. We moeten wel bedenken dat dit op deze termijn vrij subtiele variaties zijn op hetzelfde thema. Dat betekent dat hoewel de kansen op koude nu klein lijken, deze substantieel kunnen toenemen bij een kleine afwijking van de positionering van de as. Dit zagen we ook in de vorige runs waarbij het aantal koude leden prominenter aanwezig was. Deze onzekerheid is overigens de opeenvolgende afgelopen runs steeds kleiner geworden, uitgesloten is het echter niet.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn