Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Aanhoudend zacht. Enkele buien. Vanavond regen en vrij veel wind.

21 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een golvend koufront ligt boven Duitsland en trekt langzaam verder oostwaarts. De zuidwestelijke stroming voert getransformeerd polaire lucht aan. Een hoogtetrog passeert vanochtend van west naar oost het land. Een occluderend frontaal systeem bereikt rond 18 UTC de westkust en verlaat in de loop van de avond het oosten. Het koufrontgedeelte stagneert (aan de grond!!!) ter hoogte van het Grote Rivierengebied en wordt dinsdagochtend weer “opgetild” waardoor het land dinsdagmiddag weer compleet in de warme sector is gesitueerd. Het diffuse koufront bereikt woensdagochtend het westen van de FIR.

Vanochtend zijn er wolkenvelden en perioden met zon. Vooral in het noorden en westen van het land is een enkele bui mogelijk. In de middag wordt de bewolking dikker en later gaat het van het westen uit regenen. De maxima komen uit op een graad of 11. De zuidwestelijke wind neemt geleidelijk toe en wordt matig tot vrij krachtig, aan zee hard tot stormachtig. In de avond zijn er langs de kust zware windstoten mogelijk van ongeveer 80 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied van 90-100 km/uur, met mogelijk tijdelijk een (zuid)westerstorm.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar dinsdag breekt de bewolking in het noorden en wordt het daar droog. Elders blijft de bewolking overheersen en valt wat motregen. Minima lopen uiteen van 5 graden in het noorden in opklaringen tot een graad of 12 in het zuiden. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig

Dinsdag begint bewolkt en regenachtig, maar in de loop van de dag komen er enkele opklaringen en wordt het op steeds meer plaatsen droog. Later in de avond wordt het weer meer bewolkt. De middagtemperatuur ligt rond de 13 graden en de zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig, aan zee hard tot stormachtig met opnieuw zware windstoten rond 80 km/uur.

De synoptische situatie is behoorlijk eenduidig. We zien een continentale hoogterug met de as ruim ten oosten van onze omgeving. Dit resulteert in een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. Voor de langere termijn is de uiteindelijke positie van de hoogterug-as bepalend voor temperatuur- en weerbeeldverloop.

Vooruitzichten

Zeer zacht, vrij veel bewolking en af en toe wat regen. Vooral in de eerste helft van de week vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 28 december tot en met maandag 04 januari 80-90% kans op aanhouden van het zachte, licht wisselvallige weer. 10-20% kans op overgang naar een droog en kouder weertype.

Wat opvalt in de verwachtingstermijn, is dat de genoemde hoogterug in veel oplossingen aan kracht wint en zich een soort Omega-blokkade vormt. Dit betekent dat er boven het Europese continent wel wat stralingskoude kan opbouwen. We zien nu dat er hooguit 5-10 leden een oplossing hebben met de rug-as dichtbij onze omgeving. Dit zijn dan ook de koudere oplossingen. De andere oplossingen zijn de zachte varianten, met dus een oostelijker positie van de as. We moeten wel bedenken dat dit op deze termijn vrij subtiele variaties zijn op hetzelfde thema. Dat betekent dat hoewel de kansen op koude nu klein lijken, deze substantieel kunnen toenemen bij een kleine afwijking van de positionering van de as. Dit zagen we ook in de vorige runs waarbij het aantal koude leden prominenter aanwezig was. Het zou mij dan ook niets verbazen als het EPS in de komende runs nogal eens van gedachten zal wisselen waarbij de meer winterse liefhebbers zullen afwisselen in hoop en wanhoop.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn