Sunday 5 February
Weerman Jannes Wiersema

Aanhoudend zacht.

19 december 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen  warmtefront tegen het zuidwesten trekt noordoostwaarts waardoor het aandachtsgebied vanochtend in de warme sector geraakt. De aangevoerde lucht is zacht en tamelijk vochtig. In eerste instantie blijft het koufront golven boven de Britse Eilanden. Zondagochtend bereikt het koufront het westen en verlaat in de middag het oostelijk deel van het aandachtsgebied. Na passage van het koufront blijft de aanvoer zuidwestelijk en de lucht onverminderd zacht.

Vandaag zijn er wolkenvelden, waar hier en daar de zon doorheen weet te komen. Het blijft vrijwel overal droog. Met een middagtemperatuur van ca. 14 graden is het zeer zacht. De wind wordt zuidelijk en blijft matig boven land, vrij krachtig langs de kust, in het Waddengebied af en toe krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht zijn er enkele opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden en de zuidelijke wind blijft matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Zondag overdag komt er geleidelijk meer bewolking en met name in de avond valt er mogelijk lichte regen. Met maxima van ca. 13 graden wordt het opnieuw erg zacht. De wind draait geleidelijk van zuid naar zuidwest en is matig, langs de kust krachtig.

Er is sprake van een continentale hoogterug waarvan de as boven Centraal-Europa ligt. Hierdoor heeft het aandachtsgebied te maken met een meest zuidwestelijke bovenluchtstroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Meestentijds bevindt het aandachtsgebied in de warme sector en af en toe passeren verzwakte kou- en warmtefronten. De meer uitgesproken depressie-activiteit speelt zich af tussen IJsland en Scandinavie.

Vooruitzichten

Zacht, vrij veel bewolking en af en toe wat regen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 26 december tot en met zaterdag 02 januari Grote kans op voortzetting van het licht wisselvallige en zachte weer.

De EC-clusterkaarten laten gedurende de 10 daagse een uitgesproken voorkeur zien voor een stromingspatroon met een positieve NAO. Dit is niet verwonderlijk gezien het geschetste synoptische patroon. In de periode vanaf T+264 tot +360 zien we naast het positieve NAO scenario ook een aantal clusters gaan voor een sterkere continentale hoogterug. Het is echter wel zo dat de ligging van de as van deze rug opnieuw een voorkeur heeft voor het centrale deel van Europa hetgeen in onze omgeving zorgt voor een zuidwestelijke aanvoer van (onverminderd) zachte lucht. Als we kijken naar de anomalieën boven Europa dan zien we een enorme positieve anomalie qua gemiddelde T2m voor de komende 4 weken. Boven Nederland en omgeving zien we een positieve afwijking van 3-6 graden ten opzichte van de (model)klimatologie. Boven Scandinavie en delen van Rusland gaan deze afwijkingen richting 6-10 graden! Wat ook opvallend is, is het feit dat dit signaal al weken lang zo persistent in het ECMWF EPS-Monthly Forecasting systeem aanwezig is. Qua weer zien we voor begin volgende week vooral wat toegenomen kansen op zwaardere windstoten (code geel) Dit heeft te maken van wat sterkere gradient in de warme sectoren.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 3 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn