Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe (buiige) regen, soms ook zon

16 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Boven het Waddengebied ligt een ONO-WNW geori├źnteerde occlusie. Een lagedrukgebied net west van ons land trekt noordoostwaarts en wordt later vanochtend boven de Duitse Bocht verwacht, vanavond boven Jutland. Rondom het genoemde laag ligt een ingedraaide occlusie, die vannacht ons land heeft gepasseerd. Op de zuid en westflank van het wegtrekkende laag wordt vanaf vanavond koelere lucht vanuit het noordwesten aangevoerd. Op 500 hPa zien we een langgerekte hoogtetrog langs de nulmeridiaan, de trog trekt oostwaarts en passeert zondagochtend ons land. Voor de trog uit blijft er kans op dynamische forcering, waardoor het laag boven de Duitse Bocht vanmiddag nog wat verder uitdiept. Achter een zwakke occlusie die vanmiddag en vanavond van noordwest naar zuidoost ons land passeert stroomt uiteindelijk de koele en heldere polaire lucht binnen waar we zondag mee van doen hebben. Eventuele buiigheid wordt zondagmiddag onderdrukt op het anticyclonaal geraken van het stromingspatroon.

De verschillen in de afhandeling van het laagje langs onze kust zijn inmiddels verwaarloosbaar klein. Eigenlijk laten alle modellen op de zuid en westkant van het laagje vanochtend een 6 tot maximaal 7 Bft te zien in het noordelijke kustgebied. De ontwikkeling van een secundaire kern lijkt niet meer aan de orde. Verder zien we vandaag de meet georganiseerde buiigheid in het zuidoosten van het land. Cape is echter zeer gering.

De dag begint bewolkt, maar in de loop van de ochtend komt de zon ook nu en dan tevoorschijn. Lokaal valt er soms wat buiige regen. Vanmiddag is er in het zuidoosten kans op een wat actievere bui. De maxima lopen uiteen van 9 graden in het noordwestelijk kustgebied tot een graad of 14 in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en in het Waddengebied mogelijk hard. Vanmiddag draait de wind naar west tot noordwest en neemt geleidelijk iets af.

Vannacht is het half tot zwaar bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minima liggen vlak aan zee op zo’n 5 graden, landinwaarts meest tussen 1 en 3 graden. Lokaal kan het op een beschutte plaats aan de grond een graadje vriezen. Er staat een zwakke westelijke wind, aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig uit een noordwestelijke richting.

Zondag overdag ontstaan er vrij veel stapelwolken en hier en daar komt er een bui tot ontwikkeling. In de loop van de middag neemt de buiigheid af. Met maxima van ongeveer 10 graden is het aan de frisse kant. De west- tot noordwestenwind is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk nog vrij krachtig.

Vanaf zondag komt ons land met een west tot noordwestenwind tijdelijk wat dieper in de koele polaire lucht terecht. Vanaf maandag komt er een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum net west van de Britse Eilanden en een rug richting midden Europa het zorgt voor een snelle stabilisatie en overwegend droog weer gedurende de MD-periode. Woensdag lijkt een afsplitsing van het hoog via onze omgeving naar oost Europa te trekken. De stroming wordt dan tijdelijk oostelijk en op hoogte zuidoostelijk, waardoor er aan het einde van de MD-periode zachtere lucht opdringt. Gedurende de EPS periode voert de NW-N stroming aanzienlijk koudere lucht aan in een cylonale aanvoer. De lagedruk vinden we dan meest boven Scandinavie en zuidoost Europa, de hogedruk west van Ierland op de oceaan.

Vooruitzichten

Geregeld zon en droog. De temperatuur ligt rond 12 graden en loopt donderdag mogelijk kortdurend op.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 23 april tot en met zaterdag 30 april

Grote kans op een wisselvallig en tamelijk bewolkt weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk de eerste dagen ruim beneden de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Een consistente run. Wel wat detailverschillen, maar qua weerbeeld levert dat voor ons land nauwelijks een gewijzigd beeld op. Een smal begrensde temperatuurpluim gedurende de MD-periode met de opnieuw sterk oplopende temperatuur op donderdag en vrijdag. Vanaf het komende weekeinde een sterke terugval van temperatuur en de intredende wisselvalligheid. Zo’n 70% van de members ondersteunen dat cyclonale Scandinavische beeld en de NW-N storing in onze omgeving. De staafdiagrammen komen gedurende de EPS-periode op 60-70% kans op regen. De temperatuur is dan opgelegd ruim beneden de normaal. Voor het noorden van het land geven ze dan de grootste kans op waarden tussen 6 en 8 graden aan, in het zuiden van het land 8 tot 10 graden. Later in de EPS periode wordt de koude wel wat getemperd.en gaat de wind wat meer naar W-ZW.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn