Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe (buiige) regen

24 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied nabij IJsland trekt oostwaarts. Het bijbehorende frontale systeem ligt boven de Noordzee en passeert overdag ons land. In de ochtend trekt een zwak warmtefront over, in de middag en avond gevolgd door een golvend koufront. Op nadering van het koufront neemt de gradiënt in de warme sector tijdelijk flink toe. Het koufront bereikt net na 12 UTC het uiterste noordwesten en verlaat in afgezwakte vorm ons land rond 21 UTC. Ons land komt daarachter weer in de polaire lucht, waarbij de gradiënt sterk afneemt. Vrijdagochtend passeert er nog een zwakke trog, waarna een rug van hoge druk zich langzaam uitbreidt naar ons aandachtsgebied.

Van het westen uit neemt de bewolking verder toe en vooral in de westelijke helft valt er vanochtend af en toe (mot)regen. Limburg maakt nog de grootste kans op wat zon. In de loop van de middag en avond trekt een smalle band met buiige regen van west naar oost over het land. Na passage hiervan klaart het op en kan er nog lokaal een bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden en de zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind af.

In de nacht naar vrijdag kan er in de kustgebieden een enkele lichte bui voorkomen. Verder zijn er met name landinwaarts flinke opklaringen en kan er plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het binnenland tot 13 graden vlak aan zee. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, vlak aan zee af en toe vrij krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdagochtend lost de eventuele mist weer op en laat de zon zich geregeld zien. In de middag ontstaan er stapelwolken en blijft het op veel plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt opnieuw rond 17 graden. De wind draait naar een westelijke richting en is zwak tot matig.

Vrijdag is er nog sprake van zwakke cyclonaliteit aan de zuidflank van een hoogtelaag bij IJsland. Dit trekt oostwaarts en van het westen uit bouwt een krachtige rug vanuit het Azorenhoog zich op en deze komt zondag boven de Noordzee te liggen. Aan de grond vormt zich in het weekeinde een hoog boven de Noordzee. Tot en met dinsdag blijft dit hoog min of meer stationair. Daarna trekt het hoog zich terug ten westen van de UK, maar er blijft een uitloper tot boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Rustig en droog herfstweer met zonnige perioden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 01 oktober tot en met donderdag 08 oktober Grote kans (70-80%) op voortzetting van het droge weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn