Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe lichte regen, vanmiddag van het westen uit zon.

28 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.Een frontale zone beweegt vanochtend van west naar oost over ons land, het koufront verlaat rond 13 UTC het zuidoosten van ons land. Aan het einde van vrijdagnacht en vrijdagochtend beweegt er een zwakke trog over ons aandachtsgebied noordoostwaarts. Een actieve randstoring, nu nog midden op de Oceaan, beweegt vrijdag overdag over het zuiden van Engeland oostwaarts en trekt in de avond over ons land. De storing wordt in de bovenlucht begeleid door een scherpe hoogtetrog.

Vanochtend is het bewolkt en valt er lokaal lichte regen of motregen. Later vanochtend en in de eerste helft van de middag kunnen er in het midden en oosten van het land enkele buien voorkomen. In de middag klaart het van het westen uit op. De middagtemperatuur ligt tussen de 13 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag wordt de wind west en neemt geleidelijk af.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en lokaal kan wat lichte regen vallen. Veel stelt dit niet voor. De minima liggen tussen 3 graden in het noordoosten en 10 graden in het zuiden en zuidwesten. De wind is zuid- tot zuidwestelijk en zwak, aan de kust matig.

Vrijdag is het wisselend bewolkt en in de middag kan er in het noorden en noordoosten van het land een enkele bui voorkomen. In de avond trekt een gebied met actieve buien van zuidwest naar noordoost over het land waarbij ook onweer en windstoten mogelijk zijn. De maxima komen uit tussen 13 graden op de Wadden en 19 in het oosten en zuidoosten. De wind draait naar zuidwest en neemt boven land toe naar matig. Aan de westkust en op het IJsselmeer neemt de wind in de middag toe naar krachtig. ’s Avonds wordt de wind overal matig en westelijk.

Een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinaviƫ beweegt zaterdag langzaam noordwaarts en een rug boven de Britse Eilanden beweegt zaterdagavond en de nacht naar zondag over ons land oostwaarts. Zondagmiddag en -avond beweegt een frontaal systeem van west naar oost over de Noordzee en het zuidelijk deel ervan komt in de nacht naar maandag boven ons land te liggen. Aan de voorzijde van deze frontale zone wordt zondag met een zuidelijke wind tijdelijk warmere lucht aangevoerd. Maandag komt deze frontale zone golvend noord-zuid georiƫnteerd over ons land te liggen. Maandagavond bereikt een tweede golf in dit front ons land. Een lagedrukgebied dat maandag net west van Ierland ligt beweegt langzaam oostwaarts en trekt woensdag al opvullend weg richting Scandinaviƫ. In de loop van dinsdag komen we in de polaire lucht terecht, waarin we ons ook woensdag bevinden. Van tijd tot tijd krijgen we dan troggen en delen van ingedraaide occlusies over ons heen. Na woensdag verplaatst het centrum van het hoog zich vanaf de Oceaan naar Noordwest-Europa. De exacte positie van het hoog bepaalt of we een koele noordelijke stroming krijgen of een veel warmere noordoostelijke of oostelijke stroming.

Vooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig met vooral op maandag en dinsdag grote neerslagkansen. Op zondag, en mogelijk ook maandag, ligt de middagtemperatuur boven de 20 graden, op de overige dagen eronder.

mosimage do 28 Mei 2015

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 04 juni tot en met donderdag 11 juni
Grote kans op een overgang naar een rustig, droog en warmer weertype met geregeld zon.

PLUIM_06260_NWT do 28 Mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn